Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na Frymarku bydgoskim nowości i smaki przywołujące już wiosnę [zdjęcia]

jt
Tak było na Frymarku bydgoskim 26 lutego 2023 r.
Tak było na Frymarku bydgoskim 26 lutego 2023 r. Tomasz Czachorowski
Pomidory suszone w słońcu na Rodos, ketchup z cukinii, sałatka z ogórka oraz inne roślinne dania rzemieślnicze, chleby na zakwasie, sery z fantazyjnymi w smaku połączeniami np. ziół, naturalne soki, wędliny, a dla łasuchów m.in. boskie ptysie, kryjące w swym wnętrzu smak czarnej bio porzeczki - te i wiele innych pyszności, obok rękodzieła i naturalnych kosmetyków, wyszukać można było na stoiskach ostatniego lutowego Frymarku bydgoskiego.

Jak co niedzielę w centrum Bydgoszczy była okazja zrobić zakupy na Frymarku bydgoskim - jarmarku produktów eko, regionalnych i rękodzieła. Frymarkowi wystawcy na stoiskach oferowali swe produkty, które są już przez bydgoszczan dobrze znane i lubiane, ale nie zabrakło też nowości, np. z myślą o smakoszach serów, wśród których sery krowie i owcze były też w zupełnie nowych wersjach rodzajów serów podpuszczkowy, dojrzewający, pleśniowy z ciekawym połączeniem np. ziół czy pistacji.

Wybierać można było wśród rzemieślniczych dań roślinnych, kiszonek, zakwasów czy deserów, a także naturalnych soków, zup. Wśród nowych propozycji, m.in. pyszne pesto... z liści rzodkiewki. Smaki prosto z sadów, na razie jeszcze zamkniętych w słoikach, ale już niedługo... Tymczasem można było wybierać w świeżych głównie warzywach, pieczarkach, nie brakowało też świeżych jaj. Ponadto, pieczywo na zakwasie jak chleb kujawski czy litewski. Dla miłośników zdrowej słodyczy miody, ciasta, na które skusić się mogą nawet osoby muszące przestrzegać różnych diet, rogale bez cukru albo... w limitowanej edycji boskie ptysie z włoskiej bezy, waniliowym bio kremem i żelką z czarnej bio porzeczki.

Naturalne smaki w oryginalnych połączeniach, rękodzieło i ekokosmetyki, co niedziela, na Frymarku bydgoskim

Ponadto, m.in. ketchup z cukinii, sałatka z ogórka, pomidory suszone w słońcu na Rodos czy oliwa ciesząca się uznaniem na targach oliwnych w Zakynthos. Wybierać można było również wśród wędlin, przypraw, suszonych owoców, syropów, nalewek i wielu innych, w tym dań na wynos. Na Frymarku każdy bowiem znajdzie coś dla swojego podniebienia, niezależnie od diety i kulinarnych upodobań.

Frymark bydgoski to, jak zawsze, także rękodzieło - czy to w postaci zabawek dla dzieci, ozdób, oryginalnego wystroju wnętrz, czy elementów ubioru. Na targu eko nie brakuje też kosmetyków, składających się tylko z naturalnych składników.

Kolejny Frymark bydgoski już w marcu, tradycyjnie, w niedzielę w godz. 10-14 na parterze dawnego CH Drukarnia (a obecnego BCF ul. Jagiellońska 1) oraz przed obiektem od strony ul. Gdańskiej - na Placu Praw Kobiet. Wstęp wolny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ewa Wachowicz szaleje z piłą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera