W najnowszej kontroli Inspekcja Handlowa zakwestionowała 35 proc. (95) spośród sprawdzonych 271 partii jaj kurzych. Zastrzeżenia inspektorów najczęściej wzbudzało nieprawidłowe oznakowanie (82 partie, 30 proc.) oraz niewłaściwa waga (22 partie, 13 proc.).
PRZECZYTAJ:[WIELKANOC W BYDGOSZCZY] Jakie imprezy? Jakie atrakcje? [INFORMATOR]
Ziołowe ale nie z wybiegu
Jeden z producentów oferował „jaja ziołowe”, co więcej - na opakowaniu widniał obrazek łąki. Mogło to sugerować konsumentom, że kupują jaja z wolnego wybiegu, tymczasem - był to chów klatkowy. Zastrzeżenia wzbudziły też jaja sprzedawane luzem na targowiskach (53 proc.). Przykładowo - jeden ze sprzedawców oferował „jaja z zagrody” z własnego gospodarstwa. Tymczasem - jak się okazało - nie miał własnych kur.
Co oznaczają cyferki
Jak wyjaśniają urzędnicy, w sklepach znajdziemy wyłącznie jaja świeże - klasy A. Muszą być one odpowiednio oznakowane.
Na skorupie znajdziemy informacje o metodzie chowu kur (0 - ekologiczny, 1 - wolny wybieg, 2 - ściółkowy, 3 - klatkowy), kod państwa i weterynaryjny numer identyfikacyjny hodowli składający się z ośmiu cyfr. Na opakowaniu szukajmy informacji o klasie wagowej jaja (S, M, L, XL),
Jak podaje IH, jajka sprzedawane na bazarze bezpośrednio przez gospodarza, który ma mniej niż 50 kur nie muszą być ostemplowane.
Wybierając masło, nie tylko do świątecznych wypieków, pamiętajmy, że w sklepach znajdziemy produkty różniące się zawartością tłuszczu. Jest to zgodne z prawem, o ile etykieta informuje o zawartości tłuszczu mlecznego. Może się okazać, że będzie to mieszanka masła i margaryny.
„Masło” kontra „Miksełko”
W sklepach znajdziemy m.in.: „Masło” - zawiera minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego. Dozwolone dodatki to jedynie beta karoten oraz sól;„Masło o zawartości ¾ tłuszczu” - zawiera od 60-62 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego; „Masło roślinne” - w rzeczywistości jest to margaryna; „Osełka”, „Miksełko”, „Ekstra do smarowania” - mogą mylnie sugerować, że jest to masło. Szukaj na etykiecie informacji o zawartości tłuszczu mlecznego.