Wielkanoc 2022 - co przygotować do jedzenia?
Każdy z nas ma kilka tradycyjnych potraw bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Takie klasyki jak sałatka jarzynowa czy żurek królują na polskich stołach. Jednak często zadajemy sobie pytanie co przygotować do jedzenia, aby nie popaść w monotonie.
Przedstawiamy wyjątkowe przepisy Ewy Wachowicz na śniadanie Wielkanocne
Jaja z pastą jajeczną
Składniki:
- 6 - jajek
- 200 g - twarogu lub almette
- 2 łyżki - musztardy
- tabasco
- sos worcester
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- marynowane ogórki
- marynowana papryka
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito razem z twarogiem (może być ser almette). Dodać musztardę, sosy tabasco i worcester, sól oraz pieprz. Całość wymieszać.
Do wydrążonych białek włożyć pastę. Całość można udekorować marynowanymi ogórkami, papryką i natką pietruszki.
Sałatka wielkanocna z selera i ananasa
Składniki:
- 2 słoiczki - selera marynowanego
- 1 - por
- 1 puszka - ananasa
- 1 szklanka - majonezu
- 5 - jajek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo i obrać (obtłuc jajka i zanurzyć w zimne wodzie, aby łatwiej je obrać). Selera przełożyć ze słoiczków na sito i lekko odcisnąć. Warzywo trzeba pozbawić nadmiaru marynaty, bo w przeciwnym razie sałatka będzie za kwaśna. Długie wstążki selera posiekać nożem na mniejsze kawałki.
Ananasa odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki i sparzyć na sicie gorącą wodą. Ostudzone i obrane jajka przekroić na pół. Żółtka włożyć do miski, a białka posiekać w drobną kostkę. Żółtka zetrzeć dodając po łyżce majonezu. Gdy sos zrobi się gładki, wrzucić wszystkie pokrojone składniki sałatki i dobrze wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka jarzynowa w nowym wydaniu [Wielkanoc co przygotować]
Składniki:
- 2 - marchewki
- 2 - ziemniaki sałatkowe
- 4 - ogórki kiszone
- ½ szklanki - groszku zielonego (mrożonego lub z puszki)
- 1 łyżka - kaparów w zalewie
- 200 g - szynki konserwowej
- 4 - białka na twardo
Sos:
- 2 łyżki - majonezu
- 2 łyżki - śmietany
- 1 łyżka - musztardy
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i obrać. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę. Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić). Dodać odcedzone kapary.
Żółtka przetrzeć przez drobne sitko. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić, by się przegryzło.
Wiosenna sałatka
Składniki:
- ½ - kapusty pekińskiej
- 2 - pomidory
- 1 - cebula
- 1 - ogórek
- 1 pęczek - szczypioru
- sól
- pieprz
- 3 - jajka
- 4 łyżki - majonezu
- 20 dag - sera żółtego
Sposób przygotowania:
Do szklanej miski przełożyć poszatkowaną kapustę pekińską. Na kapuście ułożyć warstwami pokrojone w kostkę pomidory, drobno posiekaną cebulę i pokrojonego w kostkę ogórka. Posypać posiekanym szczypiorem. Przyprawić solą i pieprzem. Kolejna warstwa to ugotowane na twardo i pokrojone na plastry jajka. Na jaja nałożyć majonez. Na samym końcu zetrzeć ser żółty.
Tuńczyk na Wielkanoc. Przepisy Anny Starmach
źródło: tvn.pl /x-news.pl
