MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mąka. Do wyrobu pieczywa w przeważającej większości...
fot. Pixabay

To warto wiedzieć o pieczywie. Z otrębami mąka traci większość witamin i błonnika

Mąka. Do wyrobu pieczywa w przeważającej większości wykorzystuje się mąkę tzw. chlebową z pszenicy i żyta. Rozróżnia się przemiał razowy, przy którym do mąki przechodzą wszystkie składniki ziarna oraz przemiał wyciągowy, polegający na rozdrobnieniu ziarna i oddzieleniu bielma od okrywy nasiennej. W przypadku przemiału razowego skład chemiczny mąki praktycznie odpowiada składowi chemicznemu ziarna. Mąki jasne są znacznie uboższe w składniki odżywcze, wraz z otrębami tracą znaczną część witamin i substancji mineralnych, błonnik występuje w śladowych ilościach. Z kolei mąka graham to mąka otrzymana z połączenia mąki białej, powstałej z silnego rozdrobnionego bielma nasion, do której dodawane są grubo zmielone pozostałe części okrywy (otrąb). Gotowy produkt ma taki sam skład, jak całe ziarno.

Zobacz również

Plan transmisji 33. kolejki Ekstraklasy. Za darmo mecz Widzewa z Lechem

Plan transmisji 33. kolejki Ekstraklasy. Za darmo mecz Widzewa z Lechem

Lewy znowu zmierzy się z Dowbykiem. Znamy kadrę Ukrainy na mecz z Polską

Lewy znowu zmierzy się z Dowbykiem. Znamy kadrę Ukrainy na mecz z Polską

Polecamy

Co dalej z Myślęcinkiem? Społecznicy mówili o zmianach w największym parku w mieście

Co dalej z Myślęcinkiem? Społecznicy mówili o zmianach w największym parku w mieście

Iga Świątek powalczy o trzeci tytuł w Rzymie! Coco Gauff pokonana w półfinale!

Iga Świątek powalczy o trzeci tytuł w Rzymie! Coco Gauff pokonana w półfinale!

Polacy wciąż w grze o igrzyska! Pewny awans naszych zawodników do fazy pucharowej!

Polacy wciąż w grze o igrzyska! Pewny awans naszych zawodników do fazy pucharowej!