1 z 10
Następne
To warto wiedzieć o pieczywie. Z otrębami mąka traci większość witamin i błonnika
Chleb żytni jest wyprodukowany z mąki żytniej na zakwasie z dodatkiem soli i innych surowców z maksymalnie 10 proc. dodatkiem mąki pszennej. Pieczywo pszenne to pieczywo produkowane z mąki pszennej na drożdżach, z dodatkiem soli, cukru, tłuszczu, a także innych dodatków. Pieczywo mieszane jest wyprodukowane równocześnie z mąki żytniej i pszennej. Wyróżnia się pieczywo żytnio-pszenne (z mąką żytnią w przewadze) oraz pieczywo pszenno-żytnie (w przewadze z mąką pszenną), przy czym mąki żytniej nie powinno być mniej niż 15 proc. Na wartość pieczywa wpływa nie tylko mąka, ale też technologia wypieku i sposób, w jaki ciasto wyrasta. Na co powinniśmy zwracać uwagę, gdy kupujemy pieczywo? Sprawdźcie w naszej galerii.