
Szparagi: dlaczego warto jeść?
Wysoka zawartość błonnika poprawia proces trawienny i zapobiega zaparciom. Ponadto, obniża też ryzyko chorób układu krążenia oraz sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne szparagów --->
Czytaj więcej:Wysoki cholesterol: objawy, przyczyny, jak sobie radzić?

Szparagi: dlaczego warto jeść?
Szparagi są ponadto bardzo istotnym źródłem witaminy K kontrolującej funkcjonowanie naczyń krwionośnych, krzepliwość krwi i mineralizację kości.
Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne szparagów --->

Szparagi: dlaczego warto jeść?
Polifenole, antocyjany i saponiny są związkami o charakterze przeciwutleniaczy. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i regulujące mikrobiotę jelitową.
Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne szparagów --->
Czytaj też:To warto jeść przed snem. Najlepsze jedzenie na kolację

Szparagi: dlaczego warto jeść?
Szparagi dobrze wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Są też niskokaloryczne, więc będą sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę.
Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne szparagów --->