Jagoda kamczacka cieszy się coraz większą popularnością w ogrodach. Swoją pozycję zawdzięcza odporności na mróz - nawet do kilkudziesięciu stopni, a także szybkiemu dojrzewaniu. Pierwszymi owocami możemy cieszyć się już na początku czerwca. Ich smak jest bardzo rzadki, słodko-kwaśny z nutą goryczki. Jagoda kamczacka dostępna jest w wielu odmianach, spośród których w Polsce najchętniej uprawia się:
- "Czelabinkę" - bardzo obicie owocuje; jagody pojawiają się już w pierwszym roku po posadzeniu rośliny,
- "Wołoszebnicę" - owocuje przez cały czerwiec, jagody bogate są w cenne związki fenolowe,
- "Atut" - to polska odmiana, wcześnie dojrzewa, owoce mają słodki smak,
- "Wojtka" - popularna polska odmiana, słodkie owoce nadają się do robienia dżemów i powideł, osiągają zaledwie około metra wysokości,
- "Jolantę" - gatunek ten jest bardzo plenny, z jednego w pełni dojrzałego krzewu można uzyskać nawet do 5 kilogramów owoców,
- "Dlinnopłodną" - krzewy są bardzo wysokie, lecz owoce smaczne, pozbawione nuty goryczy,
- "Ruben" - jej owoce mają podobny smak do borówki amerykańskiej, są słodkie, jędrne i mięsiste, nadaje się do dłuższego przechowywania.
To się dzieje z organizmem, gdy jemy jagody. Oto właściwości zdrowotne jagody kamczackiej
Jagoda kamczacka to roślina bogata w składniki odżywcze. Zawiera w sobie witaminy C, A, E oraz z grupy B, minerały takie jak żelazo, jod, magnez, krzem, mangan, fosfor, miedź, potas czy wapń, a także flawonoidy i kwasy fenolowe.
Regularne spożywanie jagód może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Sprawdź w naszej galerii, co dzieje się z organizmem, gdy jemy jagody:
***
Przeczytaj także: Tak nigdy nie rób ogórków kiszonych. Przez te błędy tracą wartości odżywcze
