Zobacz wideo: Smaki Kujaw i Pomorza sezon 3 - odcinek 18.
Arbuz - właściwości
Arbuzy kojarzone są głównie z latem i wakacjami, jednak okazuje się, że ten soczysty owoc powinien gościć w diecie przez cały rok. Arbuz jest bogaty w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Dodatkowo arbuz to przekąska niskokaloryczna, wolna od alergenów a nawet niskowęglowodanowa.
Sprawdź koniecznie
Arbuzy mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Pomagają w wielu dolegliwościach i warto je jeść.
Arbuz jest słodki, orzeźwiający, niskokaloryczny i pełen korzyści zdrowotnych.
Jeśli masz te objawy - koniecznie jedz arbuzy!
Arbuz zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę C, witaminę A, potas, witaminy z grupy B, błonnik, magnez, fosfor, a nawet białko. Nowsze badania pokazują, że arbuz zapewnia również korzystne składniki odżywcze, takie jak likopen i L-cytrulina, które mają wyjątkowe korzyści zdrowotne.
Naukowcy potwierdzają, że jedzenie arbuza może pomóc w zapobieganiu chorobom naczyniowym, dolegliwościom związanym ze starzeniem się, otyłości, cukrzycy, wrzodom i kilku rodzajom raka.
W takich sytuacjach warto jeść arbuzy. Kto powinien włączyć je do diety?
Arbuz ma zaskakujące korzyści zdrowotne, których większość innych owoców nie jest w stanie zapewnić. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jakie niesamowite właściwości posiada ten owoc.
Kiedy powinniśmy jeść arbuza? W jaki sposób arbuzy wpływają na organizm? Zobacz koniecznie w naszej galerii:
