https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To, co najlepsze, trafiło na stół

Krzysztof Heinrich
Pasztet zimny z niczego, boczek rolowany, zaklepusy babci Ireny - i wiele innych dań można było spróbować podczas kulinarnego święta w Zamościu.

Pasztet zimny z niczego, boczek rolowany, zaklepusy babci Ireny - i wiele innych dań można było spróbować podczas kulinarnego święta w Zamościu.

<!** Image 2 align=right alt="Image 30873" sub="Nagrodzona została drożdżówka z kruszonką i lukrem upieczona przez Bogumiłę Kolebacz, na zdjęciu druga ">Na III Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego Krajny i Pałuk w Zamościu zgłoszonych zostało dwadzieścia siedem potraw z kilkunastu sołectw z Szubina, Nakła, Mroczy, Sadek i Kcyni. Na stołach pojawiły się tradycyjne potrawy Krajny i Pałuk. Wszyscy przybyli do świetlicy wiejskiej mogli więc skosztować choćby czerniny z kluskami ziemniaczanymi, pasztetu zimnego z niczego, gołąbków zamojskich, zaklepusów babci Ireny, kaczki faszerowanej, staropolskiego żurku, wina dziadziunia, nalewki turskiej czy bułeczek babci Sabiny.

Posmakowali i wybrali

- Wybór najlepszych dań był niezwykle trudny. Wszystko smakowało znakomicie i naprawdę trudno było wydać ostateczny werdykt - stwierdził Marek Szczygielski, z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno -Spożywczych, przewodniczący komisji oceniającej.

Ostatecznie jury wręczyło nagrody w sześciu kategoriach: potrawy mięsne - udziec jagnięcy - KGW Nakło nad Notecią, potrawy jarskie (roślinne) - szare kluski z kapustą - KGW Miastowice, napoje i nalewki - wino dziadziunia - KGW Modrakowo, przetwory - konfitury jabłkowe - KGW Małe Rudy, zupy - staropolski żurek - KGW Małocin, wyroby piekarnicze i cukiernicze - drożdżówka z kruszonką i lukrem - KGW Gorzeń.

Mamy sto potraw

Nagrodzone potrawy zostaną teraz wystawione na konkursie regionalnym, który zaplanowano na 5 września w Przysieku.

- Cieszymy się, że z roku na rok przybywa nam potraw. W ciągu trzech lat było ich już sto - zauważa Ryszard Kamiński, prezes Fundacji „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”. - Liczymy, że część z nich uda się wpisać na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Być może za parę lat potrawy te staną się naszymi pałucko-krajeńskim produktami eksportowymi i będą dzięki nim zarabiali mieszkańcy naszego powiatu. Warto dodać, że do ministerstwa został już zgłoszony półgęsek (pierśnik), który przygotowało Stowarzyszenie Gminna Rada Kobiet w Nakle.

Konkurs zorganizowała Liga Kobiet Polskich koło w Zamościu, Urząd Miejski w Szubinie oraz Fundacja „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”. Odbył się on w ramach programu „Działaj lokalnie” realizowanego przez Stowarzyszenie „Żakus”. Czwarta edycja konkursu odbędzie się za rok w Wistosławiu, gmina Mrocza.

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski