TRADYCYJNE POTRAWY NA WIELKANOC. Data świąt wielkanocnych została wyznaczona w 325 roku podczas soboru nicejskiego. Ustalono, że Wielkanoc będzie obchodzona w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Wielkanoc jest świętem ruchomym, które może wypaść pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia.
Potrawy wielkanocne [lista]. Co postawić na stole?
Warto wiedzieć. W te dni Wielkanoc wypadnie w kolejnych latach:
- 2021 - 4 kwietnia
- 2022 - 17 kwietnia
- 2023 - 9 kwietnia
- 2024 - 31 marca
- 2025 - 20 kwietnia
- 2026 - 5 kwietnia
Wielkanoc, to najważniejsze święto obchodzone przez chrześcijan. Osoby wierzące wspominają w tym czasie mękę Jezusa, jego śmierć i czczą zmartwychwstanie. Święta Zmartwychwstania Pańskiego poprzedza okres postu. Wielki Post trwa od środy popielcowej do Wielkiej Soboty. W niedzielę wielkanocną zasiądziemy do świątecznego śniadania, podczas którego zjemy tradycyjne potrawy wielkanocne.
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Wróćmy jednak do potraw wielkanocnych. Jakie tradycyjne potrawy powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Bez tych dań/potraw wiele osób nie może wyobrazić sobie wielkanocnego śniadania. Pamiętajmy, że potrawy uznawane za tradycyjne będą się różnić - w zależności od regionu Polski.
- chleb
- masło (zapewne wielu z Was używa praski, by stworzyć z niego baranka)
- jajka
- biała kiełbasa
- chrzan
- pasztet
- wędzonka (np. kiełbasa lub szynka)
- sałatka jarzynowa
- żurek/zupa chrzanowa
- galat
- gotowana lub pieczona szynka
- jajka faszerowane
- pieczony schab/schab w galarecie
Potrawy wielkanocne, co postawić na wielkanocnym stole?
Wielkanoc to również słodkie wypieki. Na polskich stołach w tym czasie pojawią się: babka wielkanocna, sernik, makowiec, pascha, mazurek.
Wytyczne Episkopatu na czas świąt wielkanocnych. Zobacz wideo:
Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami
Poniżej prezentujemy przepis na jajka faszerowane z pieczarkami: Do zrobienia smacznych jajek faszerowanych pieczarkami będziesz potrzebować:
- 6 jajek
- 350 gramów pieczarek
- jedna średnia cebula (białą lub czerwoną)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- łyżeczka cukru
- majonez (około 200 ml)
- olej, masło
- pietruszka/koperek (ewentualnie - prażona cebulka)
Jeśli masz wszystkie powyższe produkty, możesz przystąpić do przygotowywania jajek faszerowanych pieczarkami:
➤Jajka ugotuj na twardo i zostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół (wzdłuż). Wyjmij żółtka do miski.
➤Obierz i posiekaj drobno cebulę, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej (jedna łyżka) na patelni i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i w trakcie smażenia dodaj łyżkę masła. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec - podczas smażenia - dodaj płaską łyżkę cukru. Odstaw do wystygnięcia.
➤Usmażone pieczarki oraz cebulę drobno posiekaj. Jeśli masz maszynkę do mięka - zmiel. Żółtka pognieć widelcem i dodaj posiekany/przemielony farsz oraz majonez (2-3 łyżki, aby konsystencja była odpowiednia). Posmakuj i dopraw - jeśli trzeba - solą i pieprzem.
➤Wypełnij połówki białek farszem. Na koniec udekoruj tak przygotowane jajka faszerowane majonezem oraz pietruszką lub koperkiem. Jeśli lubisz, możesz posypać prażoną cebulką.
Jeśli szukasz innych ciekawych przepisów na faszerowane jajka, kliknij poniższy link:
Jajka faszerowane łososiem, pieczarkami lub awokado. Najlepsze przepisy
