Smaki Kujaw i Pomorza - odcinek świąteczny
Najlepszy przepis na przepyszne jajka faszerowane. Z nami łatwo i szybko przygotujesz: jajka faszerowane pieczarkami, jajka faszerowane łososiem, jajka faszerowane awokado, jajka faszerowane tuńczykiem. Wybierz interesujący Ciebie przepis na jajka faszerowane. Nie bój się eksperymentować - na pewno świetnie radzisz Sobie w kuchni i część przepisów na jajka faszerowane będzie dla Ciebie jedynie inspiracją do przygotowania pysznej potrawy, którą zaskoczysz gości.
Jajka faszerowane pieczarkami - (produkty)
Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami: Do zrobienia smacznych jajek faszerowanych pieczarkami będziesz potrzebować:
- 6 jajek
- 350 gramów pieczarek
- jedna średnia cebula (białą lub czerwoną)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- łyżeczka cukru
- majonez (około 200 ml)
- olej, masło
- pietruszka/koperek (ewentualnie - prażona cebulka)
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami (jak przygotować)
Jeśli masz wszystkie powyższe produkty, możesz przystąpić do przygotowywania jajek faszerowanych pieczarkami:
➤Jajka ugotuj na twardo i zostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół (wzdłuż). Wyjmij żółtka do miski.
➤Obierz i posiekaj drobno cebulę, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej (jedna łyżka) na patelni i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i w trakcie smażenia dodaj łyżkę masła. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec - podczas smażenia - dodaj płaską łyżkę cukru. Odstaw do wystygnięcia.
➤Usmażone pieczarki oraz cebulę drobno posiekaj. Jeśli masz maszynkę do mięka - zmiel. Żółtka pognieć widelcem i dodaj posiekany/przemielony farsz oraz majonez (2-3 łyżki, aby konsystencja była odpowiednia). Posmakuj i dopraw - jeśli trzeba - solą i pieprzem.
➤Wypełnij połówki białek farszem. Na koniec udekoruj tak przygotowane jajka faszerowane majonezem oraz pietruszką lub koperkiem. Jeśli lubisz, możesz posypać prażoną cebulką.
Na pewno świetnie radzisz Sobie w kuchni i część przepisów na jajka faszerowane będzie dla Ciebie jedynie inspiracją do przygotowania pysznej potrawy, którą zaskoczysz gości.
Przepis na jajka faszerowane łososiem (produkty)
- 6 jajek
- 80 g wędzonego łososia
- suszony pomidor w zalewie (ok. 40 g)
- koperek
- pietruszka
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- majonez (około 200 ml)
- jogurt grecki (50 ml)
Jajka faszerowane łososiem - PRZEPIS (przygotowanie)
➤ Jeśli masz wszystkie powyższe produkty, możesz przystąpić do przygotowywania jajek faszerowanych łososiem:
Jajka ugotuj na twardo i zostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół (wzdłuż). Wyjmij żółtka do miski i pognieć widelcem.
➤ Do pogniecionych żółtek dodaj posiekanego łososia, pomidory, koperek i pietruszkę oraz majonez i jogurt grecki (ok. 2 łyżek majonezu i jedną jogurtu - tak, by konsystencja była odpowiednia). Dodaj do smaku sól (uwaga, masz już w farszu słonego łososia) oraz pieprz i słodką paprykę. Zmiel wszystko w maszynce do mięsa.
➤ Przygotowany farsz nałóż na połówki jajek. Udekoruj wymieszanym majonezem i jogurtem greckim oraz koperkiem. Twoje pyszne jajka faszerowane łososiem są gotowe.
Szukasz nieco innego przepisu na jajka faszerowane łososiem? Sprawdź ten. Może przypadnie ci do gustu:
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem (produkty)
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem: Do zrobienia pysznych jajek faszerowanych tuńczykiem będziesz potrzebować:
- 6 jajek
- tuńczyk w sosie własnym (rozdrobniony)
- chrzan tarty
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia
- majonez (dwie łyżki + do dekoracji)
- koperek
Jajka faszerowane tuńczykiem - PRZEPIS (jak przygotować?)
➤ Jajka ugotuj na twardo i poczekaj aż wystygną. Następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół. Wyjmij żółtka do miski i pognieć je widelcem. Wymieszaj z tuńczykiem, majonezem, chrzanem, solą, pieprzem i bazylią.
➤ Tak wymieszaną masę nałóż łyżeczką na połówki białek. Udekoruj majonezem oraz koperkiem. Twoje jajka faszerowane tuńczykiem są gotowe. Smacznego!
Przepis na jajka faszerowane awokado (produkty)
Przepis na jajka faszerowane awokado: Do zrobienia smacznych jajek faszerowanych awokado będziesz potrzebować:
- 6 jajek
- awokado
- koperek
- przyprawy: sól, pieprz
- majonez (dwie łyżki + do dekoracji)
- szczypiorek
- cytryna (1 łyżeczka)
Jeśli chcesz, żeby Twoje jajka faszerowane awokado miały nieco bardziej wyrazisty smak, możesz dodać czosnek. Obierz jeden ząbek i przeciśnij przez praskę, wymieszaj razem z farszem
Jajka faszerowane awokado - PRZEPIS (jak przygotować?)
➤ Masz wszystkie powyższe produkty? Możesz przystąpić do przygotowywania jajek faszerowanych awokado
Jajka ugotuj na twardo i poczekaj aż wystygną. Następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół. Wyjmij żółtka do miski i pognieć widelcem.
➤ Obierz awokado i przetnij na pół (polej owoc sokiem z cytryny, by nie ściemniał). Połowę pognieć widelcem i wymieszaj z żółtkiem, pokrojonym szczypiorkiem oraz dwoma łyżkami majonezu (możesz zmienić ilość majonezu - postaraj się, aby konsystencja była odpowiednia). Pokrój szczypiorek i dodaj do przygotowanej wcześniej masy (żółtko i awokado). Dopraw solą i pieprzem.
➤ Nałóż przygotowany farsz na białka jajek i ułóż je na talerzu. Udekoruj majonezem i szczypiorkiem.
WSKAZÓWKA. Jeśli chcesz, żeby twoje jajka faszerowane awokado miały nieco bardziej wyrazisty smak, możesz dodać czosnek. Obierz jeden ząbek i przeciśnij przez praskę, wymieszaj razem z farszem (awokado, żółtko, majonez, szczypiorek i przyprawy). Do dekoracji jajek faszerowanych awokado możesz użyć również pietruszki, koperku, rzeżuchy lub bazylii. Wykorzystaj również drugą połowę awokado do dekoracji
➤ Pamiętaj, by do jajek faszerowanych wybrać dojrzały owoc awokado.
Szukasz nieco innego przepisu na jajka faszerowane awokado? Zobacz to wideo, może taki sposób przygotowania bardziej przypadnie ci do gustu:
Jajka faszerowane SZYNKĄ
Bardzo smaczne są również jajka faszerowane szynką. Przepis na jajka faszerowane szynką jest dość prosty - wróć do przepisu na jaja faszerowane pieczarkami i zamiast pieczarek do farszu dodaj drobno posiekaną szynkę konserwową. Podobnie możesz zmodyfikować przepis na jajka faszerowane łososiem (szynka zamiast łososia). Smacznego!
