Ryba po grecku - najlepszy przepis na święta. Przygotujesz ją w prosty sposób

Michał Sierek
Michał Sierek
Przepis na rybę po grecku - sprawdź najlepszy i prosty sposób przygotowania dania, którego nie może zabraknąć w Wigilię Archiwum Polska Press
Ryba po grecku to jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym i świątecznym stole. Poniżej zamieszczamy przepis na pyszną rybę po grecku, którą wykonasz szybko i w bardzo prosty sposób. Danie będzie doskonale smakowało zarówno na ciepło jak i schłodzone. W artykule podpowiadamy również jakich błędów unikać podczas smażenia ryb. Zaczynamy!

Smaki Kujaw i Pomorza - odcinek świąteczny

Do ryby po grecku najlepiej nadadzą się dorsz, morszczuk, mintaj, miruna albo tilapia. Do przygotowania samej ryby będziesz potrzebować...

Przepis na rybę po grecku - składniki

  • 800 g filetów z ryby (jeśli kupujemy świeżą). 1 kg (lub nieco więcej) - jeśli kupujemy mrożoną z 15-20 proc. glazury
  • Mąka
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano

Najlepiej, by ryba roztopiła się w normalny sposób - w temperaturze pokojowej. Nie wkładaj zamrożonej ryby pod ciepłą wodę, nie odrywaj kawałków lodu, bo zniszczysz filety, będzie się je gorzej smażyło i będą brzydko wyglądać.

Poniżej składniki, które będą potrzebne do przygotowania duszonych warzyw, którymi przykryjemy rybę w naczyniu:

  • Marchew - 500 g
  • Pietruszka (korzeń) - 250 g
  • Dwie małe, albo jedna duża cebula
  • Seler - 100 g
  • Mały por (tylko biała część)
  • Przecier pomidorowy (ok. 4-5 łyżek)
  • Przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, liść laurowy, ziele angielskie (2-3 ziarna), łyżeczka cukru, bazylia
  • Olej

Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 2 odcinek 39

Przepis na rybę po grecku - sposób przygotowania

Jeśli kupiłeś zamrożone filety zacznij je rozmrażać. Najlepiej, by ryba roztopiła się w normalny sposób - w temperaturze pokojowej. Nie wkładaj zamrożonej ryby pod ciepłą wodę, nie odrywaj kawałków lodu, bo zniszczysz filety, będzie się je gorzej smażyło i będą brzydko wyglądać.

Czas na przygotowanie warzyw. Marchew, pietruszkę i seler należy zetrzeć na grubych oczkach. Potarte warzywa włóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i posól. Zacznij je gotować - uchyl pokrywkę. W czasie gotowania dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez około 15 minut.

Rozgrzej patelnię z olejem i włóż na nią pokrojoną cebulę i por. Zeszklij i na koniec dodaj łyżkę cukru. Po chwili do pora i cebuli dodaj warzywa, które gotowałeś w garnku. Wszystko dusimy na patelni tak, by warzywa były miękkie ale nie rozlatywały się. W czasie duszenia dodajemy do smaku przyprawy: pieprz, sól, czerwoną paprykę i bazylię. Pod sam koniec 4-5 łyżek przecieru pomidorowego. Po wymieszaniu - posmakuj. Ilość pieprzu, soli i przecieru to już kwestia gustu. Jeśli warzywa są zbyt kwaśne, dodaj nieco cukru. Uważaj, by nie przesolić - w potrawie znajdzie się jeszcze ryba, którą przyprawisz przed smażeniem. Możesz się nią zająć, gdy będziesz dusił warzywa.

  • Wskazówka: Zwróć uwagę, by wywar, w którym dusiłeś warzywa nie był zbyt rzadki. Jeśli na patelni nadal jest nadmiar wody - odparuj ją, lub zagęść.
Ryba - filet
Najlepiej, by ryba roztopiła się w normalny sposób - w temperaturze pokojowej. Nie wkładaj zamrożonej ryby pod ciepłą wodę, nie odrywaj kawałków lodu Pixabay

Ryba po grecku - najlepszy przepis. Smażymy filet

Jeśli filet jest rozmrożony, wyłóż go na papier ręcznikowy i delikatnie wyciśnij wodę. Filety kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy z obu stron w pieprzu, soli i oregano (przyprawić należy trochę wcześniej - nie bezpośrednio przed smażeniem).

Następnie obtaczamy rybę w mące i zaczynamy smażenie. Pamiętaj, by dobrze rozgrzać olej. Jeśli położysz rybę za wcześnie, "napije" się tłuszczu, będzie bardziej kaloryczna i mniej smaczna. Smażymy rybę na złoty kolor i odkładamy na papier ręcznikowy, by zebrać nadmiar tłuszczu.

Więcej na temat tego, jakich błędów unikać w kuchni (nie tylko podczas smażenia) przeczytasz w materiale poniżej:

10 błędów, które popełniamy w kuchni. Unikaj ich!

Układamy rybę do naczynia

Wybieramy odpowiednie naczynie, na samo dno układamy usmażone filety. Na nie wykładamy ciepłe duszone warzywa. Do dekoracji możesz użyć plasterków cytryny, pietruszkę, albo krążki czerwonej cebuli. Danie będzie smakowało zarówno podane na ciepło, jak i schłodzone (zdaniem wielu ryba po grecku smakuje jednak lepiej właśnie serwowana następnego dnia, gdy nabierze smaku w naczyniu).

Potrawy wigilijne - tradycyjne dania

Każdej potrawy na wigilijnym stole powinniśmy spróbować - to ma zapewnić szczęście przez cały kolejny rok. Zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi - a dokładniej:

  • coś sadu
  • coś z wody
  • coś z pola
  • coś z lasu

Więcej na temat wigilijnych potraw przeczytasz w artykule: Potrawy wigilijne - lista dań. Co postawić na stół w Wigilię?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie