Jurorzy, aby sprawiedliwie ocenić musieli spróbować wszystkiego, a publiczność, żeby wybrać Smak Roku 2010, mogła wybierać w dziesiątkach potraw, nalewek i słodkości.
<!** Image 2 align=none alt="Image 152012" sub="Stoiska kusiły rozmaitymi smakami / Fot. Paweł Antonkiewicz">- Ocenianych było 67 produktów, czyli więcej niż przed rokiem - informuje Łukasz Piotrowski ze Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”, organizatora VII Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” w Nakle, którego celem jest przypomnienie i promocja produktów lokalnych regionu.
<!** reklama>Na stoiskach swoimi wyrobami kusiły przede wszystkim panie z kół gospodyń wiejskich i osoby indywidualne.
- „Drzewianowskie Piwo Pszeniczne” można uwarzyć w domu, zawiera przeciwutleniacze i dużo witaminy „B” - reklamował swój napój Tomasz Pasieka.
<!** Image 3 align=right alt="Image 152012" sub=" Jak się okazuje, piwo z Drzewianowa można uwarzyć w domu">Stefania Bielecka z Sadek proponowała nalewki: wiśniową, mandarynkową, malinową, kawowo-cytrynową i miętową.
- Wszystkie przygotowane są według starych rodzinnych receptur - wyjaśniała z uśmiechem tajemnice ich smaku.
Napoje i nalewki można było próbować na chyba wszystkich stoiskach i w wielu smakach: pigwówka, syrop sosnowy („dobry na kaszel”), wiosenny likier ziołowy, „Rosa różana, miętówka z Izabeli, Trzeciewnicy, syrop z czarnego bzu& - w sumie 20.
Nieco mniejszy - 15 pozycji - był wybór produktów mięsnych, wśród których były: gołąbki faszerowane wątróbką z jabłkami, karkówka ze słoja, czernina, kiełbasa gęsia, potrawka z kurczaka& A jak ktoś wolał wyroby jarskie, to mógł wybierać spośród 13 propozycji: naleśniki z mięsem, szczawiową z jajkiem, roladę serową, krokiety z nadzieniem z pokrzywy i twarogu, pasztet z selera&
- Pasztet z selera to absolutna rewelacja! Dobrze rozreklamowany może być przebojem - uważa Ewa Brukwicka.
Kilka osób żałowało, że próbować tego wszystkiego - a było jeszcze 19 wyrobów piekarniczych i cukierniczych - można jedynie na imprezach przygotowywanych z udziałem kół gospodyń wiejskich i na festynach. - Może uda się to zmienić jeszcze w tym roku, gdy uruchomiona zostanie restauracja w spichlerzu Jana Siejny, w której będą podawane takie potrawy - podniebieniom smakoszy obiecuje Ryszard Kamiński, przewodniczący Rady Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”.
Warto wiedzieć
- Najlepsze produkty i potrawy mięsne - gołąbki faszerowane wątróbka z jabłkami (Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza);
- Produkty i potrawy jarskie - szczawiowa z jajem (KGW Ślesin);
- Napoje i nalewki - napój jabłkowo-miętowy (KGW Liszkówko);
- Wyroby piekarnicze i cukiernicze - domowe krówki cioci Tekli (Doman Ślesin).
- Publiczność zaś za Smak Roku 2010 uznała sałatkę z różnych warzyw KGW „Sucharzanka” w Sucharach.