Kult mięsa
Coraz więcej badań naukowych, a także sygnałów płynących ze środowiska wskazuje, że powinniśmy zdecydowanie ograniczyć udział mięsa w naszej diecie, choć dla wielu osób wydaje się to abstrakcyjne. Tym bardziej, że zostaliśmy wychowani w aurze kultu mięsa i nabiału. Niejedno dziecko słyszało podczas obiadu "Mięso zjedz, ziemniaki zostaw", a kampanie reklamowe, takie jak "Pij mleko, będziesz wielki", silnie zakodowały się w naszych głowach. Mięso kojarzone jest z dostatkiem i dobrobytem, dlatego w krajach bogacących się jego spożycie rośnie wprost proporcjonalnie do PKB.

Dieta naszych przodków
Dieta wegańska jest często uznawana za szkodliwą i sprzeczną z naszą naturą. Przekonanie co do typowo mięsnej diety naszych przodków pochodzi jeszcze z lat 30. XX wieku, gdy technologia nie pozwalała na wykrycie roślinnych szczątków w znaleziskach archeologicznych. W ciągu ostatnich lat, dzięki nowym metodom badawczym, udało się jednak zidentyfikować liczne roślinne skamieniałości, wskazujące na kluczową rolę roślin w diecie pierwszych ludzi.
Okazuje się także, że to, jak zbudowane są nasze ciała wskazuje, iż ludzie pierwotni żywili się w dużej mierze roślinami, bo po prostu do takiej diety byli przystosowani. To rośliny były pokarmem, który był dostępny wszędzie. Jakie są na to dowody?
- Długość naszego układu trawiennego odpowiada 15-krotnej długości ludzkiego ciała. Im dłuższy przewód pokarmowy, tym silniej nastawiony jest na trawienie roślin, w tym błonnika. Dla porównania długość układu trawiennego drapieżników odpowiada zaledwie 4-krotnej długości ich ciała.
- Człowiek nie produkuje witaminy C, w przeciwieństwie do drapieżników. Jest to dowód na nasze uzależnienie od roślinnych źródeł pożywienia, bo to z nich głównie czerpiemy tę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania substancję.
- W naszym oku znajdują się 3 rodzaje czopków. To one odpowiadają za widzenie i rozróżnianie kolorów - umiejętność niezbędną do rozpoznawania, czy dany owoc jest dojrzały i nadaje się do zjedzenia. Zwierzęta drapieżne posiadają jedynie 2 rodzaje czopków, przez co znacznie gorzej rozróżniają kolory, niż człowiek. Szczegółowe widzenie barw nie jest po prostu niezbędne podczas polowania.
- Człowiek na tle innych zwierząt ma proporcjonalnie największy mózg w stosunku do ciała. Mózg odżywia się głównie glukozą. Mięso nie jest jej źródłem, w przeciwieństwie do roślin.
- Ludzkie zęby nie są przystosowane do rozrywania surowego mięsa. Nie chodzi tu o kły, bo te posiadają także goryle i służą one głównie walce o dominację. Do rozdrabniania mięsa drapieżnikom służą ostre i spiczaste zęby trzonowe. Nasze trzonowce są płaskie i tępe - idealne do rozcierania roślin.
Powyższe przesłanki, w połączeniu z coraz liczniejszymi badaniami dowodzącymi szkodliwości mięsa i nabiału, aspektem etycznym oraz ekologicznym sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie mięsa lub całkowite przejście na weganizm. Wśród sportowców pojawia się dodatkowy argument - wielu z nich twierdzi, że ich wyniki znacząco poprawiły się po zmianie diety, ciała zaś regenerują się szybciej i są mniej podatne na kontuzje.

amerykański kulturysta
Nimai nigdy w życiu nie jadł mięsa. Urodzony w rodzinie wyznawców Hare Krishna, jako dziecko był na diecie wegetariańskiej. W 2015 sportowiec przeszedł na weganizm. Już na początku swojej przygody z kulturystyką Nimai zaczął wygrywać w różnych zawodach, w tym w Mistrzostwach NPC USA.
Zobacz więcej zdjęć w galerii.
Kto ze świata sportu stawia na roślinną dietę?
- Patrik Baboumian (strongman)
- Dotsie Bausch (kolarka)
- Nimai Delgado (kulturysta)
- Novak Djoković (tenisista)
- Alex Honnold (wspinacz)
- Bryant Jennings (bokser)
- Scott Jurek (ultramaratończyk)
- Kendrick Farris (sztangista)
- Carl Lewis (lekkoatleta)
- Morgan Mitchell (lekkoatletka)
- Arnold Schwarzenegger (kulturysta)
- James Wilks (artysta sztuk walki)
Jak wyglądają sportowi mistrzowie, którzy siłę czerpią z roślin? Przejdź do galerii, by zobaczyć ich zdjęcia.
