5 z 12
Mięso oddzielane mechanicznie ma o wiele więcej tłuszczu i...
fot. PPG

Mięso oddzielane mechanicznie ma o wiele więcej tłuszczu i mniej białka, przez co traci na wartości. Takie parówki nie wpływają dobrze na nasze zdrowie.

6 z 12
Mięso oddzielane mechanicznie szybciej się psuje, więc...
fot. pixabay.com

Mięso oddzielane mechanicznie szybciej się psuje, więc producenci dodają do takich parówek więcej konserwantów. W takim produkcie znajdziemy m.in. cytryniany, fosforany oraz błonnik.

7 z 12
Cytryniany zawarte w parówkach służą do zwiększania...
fot. unsplash.com

Cytryniany zawarte w parówkach służą do zwiększania zdolności białka do wiązania wody, natomiast fosforany utrudniają przyswajanie wapnia, co może prowadzić w późniejszym czasie do osteoporozy. Błonnik znajdujący się w parówkach ma służyć temu, by konsystencja bardziej przypominała mięso.

8 z 12
Często zdarza się, że w parówkach znajduje się aż 60% wody....
fot. PPG

Często zdarza się, że w parówkach znajduje się aż 60% wody. Oznacza to, iż jest to produkt gorszej jakości, którego nie warto kupować.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tani domowy sposób na piękny rododendron. Krzew będzie kwitł jak szalony!

Tani domowy sposób na piękny rododendron. Krzew będzie kwitł jak szalony!

Wytańczyć Habanerę to jest sztuka co się zowie.Premiera „Carmen” na otwarcie XXXI BFO

Wytańczyć Habanerę to jest sztuka co się zowie.Premiera „Carmen” na otwarcie XXXI BFO

Groźnie na drogach w Kujawsko-Pomorskiem. Wypadki na S5 i na autostradzie A1

Groźnie na drogach w Kujawsko-Pomorskiem. Wypadki na S5 i na autostradzie A1

Zobacz również

Matura w czasach PRL. Zobacz archiwalne zdjęcia z obecnego Kujawsko-Pomorskiego

Matura w czasach PRL. Zobacz archiwalne zdjęcia z obecnego Kujawsko-Pomorskiego

Wytańczyć Habanerę to jest sztuka co się zowie.Premiera „Carmen” na otwarcie XXXI BFO

Wytańczyć Habanerę to jest sztuka co się zowie.Premiera „Carmen” na otwarcie XXXI BFO