
Parówki cieszą się dużą sympatią nie tylko wśród Polaków. Można je smażyć, piec, gotować czy jeść prosto z opakowania. Jednak niewielu zastanawia się, co się w nich znajduje. Niektóre zawierają składniki, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Przez jednolitą strukturę, nie jesteśmy w stanie zobaczyć gołym okiem, co kryje się w środku. Czy wszystkie parówki są niezdrowe? Tego dowiesz się w naszej galerii! ▶▶

Mięso jest niezbędnym elementem naszej codziennej diety. Zawiera w sobie białko, witaminę B, żelazo oraz nienasycone tłuszcze. Należy jednak pamiętać, by nie spożywać go w zbyt dużej ilości, ponieważ może prowadzić to do otyłości i różnych chorób.

Parówki zawierają tłuszcz, który jest niezbędny przy ich przygotowywaniu. Służy on temu, by białko zawarte w mięsie nie kurczyło się podczas gotowania. Dzięki niemu parówki mają również lepszy smak.

Niektóre parówki zawierają gorszej jakości mięso. Należy do nich mięso oddzielane mechanicznie (MOM), w którym znajdują się fragmenty kości oraz tkanki łącznej. Producent jest zobowiązany do podania takiej informacji na opakowaniu produktu.