Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świeże śledzie w zalewie octowej i oleju - najlepszy przepis na świąteczną przystawkę

Hanna Walenczykowska
Hanna Walenczykowska
W occie i oleju najlepiej smakują własnoręcznie złowione śledzie. Im są świeższe, tym mają lepszy smak. Poniżej sprawdzony przepis
W occie i oleju najlepiej smakują własnoręcznie złowione śledzie. Im są świeższe, tym mają lepszy smak. Poniżej sprawdzony przepis Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Śledzie oraz inne, także słodkowodne ryby, można przyrządzać w ten sam sposób; najpierw moczyć w zalewie octowej a potem zalać olejem. Wariacji „na temat” może być bardzo wiele. Zobaczcie ten przepis.

Lista tradycyjnych potraw wigilijnych

Śledzie w occie, oleju czy śmietanie należą do zestawu bożonarodzeniowych przystawek. Jak przyrządzić jedną z nich? Przepis jest prosty, chociaż dość pracochłonny.

Składniki:

  • śledzie świeże (płaty),
  • ocet spirytusowy,
  • ocet z białego wina,
  • cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie (można dodać kurkumę i mielony imbir).

Śledzie na święta - przepis. Jak zrobić zalewę?

W sklepie rybnym należy kupić świeże śledzie, najlepiej w płatach oraz w ilości jaką zamierza się przyrządzić.
Najpierw trzeba przygotować zalewę octową; ocet spirytusowy miesza się z wodą w takich proporcjach, które odpowiadają smakowo wszystkim domownikom. Zwykle jest to ok. pół szklanki octu na litr wody. Ale jeśli ktoś lubi potrawy bardziej kwaśne, może dolać więcej octu. Ważne, by do zalewy dodać pół łyżeczki cukru. Jeśli ktoś lubi eksperymenty i oryginalne smaki może dosypać do zalewy kurkumę i zmielony imbir.

Opłukane pod bieżącą wodą śledzie należy ułożyć w misce i zalać przygotowaną zalewą. Odstawić na 24 godziny.
Następnego dnia wyjąć płaty śledziowe z zalewy i zdjąć z nich skórę. Należy je pokroić w mniejsze kawałki i układać warstwami w kamiennym garnku lub szklanym słoiku.
Kawałki śledzi należy przekładać cebulą, posypać delikatnie solą i pieprzem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę.

Uwaga praktyczna; warto posmakować wyjęte z zalewy śledzie po to, żeby ocenić, czy wystarczająco przeszły octem. Jeśli nie, to można skropić je octem z białego wina.

Zalać neutralnym w smaku olejem

Śledzie z cebulką i przyprawami należy zalać olejem. Najbardziej neutralny pod względem zapachu i smaku jest olej słonecznikowy. Użycie go pozwala na docenienie walorów smakowych śledzi. Ale, jeśli ktoś woli inne rodzaje oleju, na przykład rzepakowy to oczywiście można go użyć.

Uwaga praktyczna: olej powinien zakrywać śledzie i przyprawy.

Tak przyrządzone ryby można jeść już po dwóch, trzech dniach. W tym czasie ości stają się miękkie i nie stwarzają żadnego problemu podczas jedzenia.

Przystawkę można podawać w różny sposób;

  • wyłożyć na niewielki talerzyk razem z odrobiną oleju i przyprawami,
  • zrobić z nich śledzie w śmietanie.

Do przyrządzenia śledzi w śmietanie wykorzystuje się następujące produkty:

  • śmietana (kwaśna, 12 procentowa),
  • kiszone ogórki,
  • jabłka,
  • przyprawy (sól, pieprz).

Jabłka i ogórki należy zetrzeć na tarce (duże oczka). Wymieszać w głębokim naczyniu, zalać śmietaną, posolić i popieprzyć oraz włożyć kawałki śledzia. Całość odstawić do lodówki na minimum pół godziny.

Ostateczny smak przystawki zależy od… fantazji osoby, która ją przygotowuje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo