Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 21 - Jagodowo, część 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Udostępnij:
Zapraszamy na kolejny odcinek smaków z naszego regionu. Zostaliśmy trochę dłużej w Jagodowie – sprawdźcie, co tym razem zainspirowało Rafała Godziemskiego do przygotowania pysznej potrawy.

Lubicie grzyby? Po najsmaczniejsze okazy wyruszamy dziś z Honoratą Galczewską, rzeczniczką prasową Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu. Dowiemy się przy okazji, ile w naszych lasach rośnie gatunków jadalnych grzybów i gdzie możemy je bezpiecznie oraz zgodnie z prawem zbierać.

Te wyjątkowe dary lasu przydadzą się Rafałowi Godziemskiemu do przygotowania kolejnej pysznej potrawy.


Dziczyzna w sosie rydzowo-pomidorowym z cieciorką

  • Polędwica i szynka z sarny

Marynata

  • Marchew
  • Cebula
  • Por
  • Liść laurowy CYKORIA
  • Ziele angielskie CYKORIA
  • Owoce jałowca CYKORIA
  • Świeży rozmaryn i tymianek
  • Wiśniówka
  • Olej
  • Sos
  • Olej do smażenia
  • Szalotka
  • Kilka rydzów

Sól

  • Odrobina mąki
  • 2 łyżki masła
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
  • Łyżka ziaren słonecznika
  • Puszka cieciorki
  • Odrobina białego wina
  • Pół szklanki wody
  • Natka pietruszki
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Owoce jałowca CYKORIA
  • Gałązki rozmarynu
  • Gruszka
  • Łyżka miodu

Partnerem odcinka jest:
Polskie Przetwory
Lasy Państwowe
Cykoria

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 21 - Jagodowo, część 2 - Gazeta Pomorska