FLESZ: Droższy koszyk na Święta Wielkanocne
Wielkanoc 2021. Z nami łatwo i szybko przygotujesz jajka faszerowane pieczarkami. Na początek produkty. Tego będziesz potrzebował do przygotowania wielkanocnego dania.
Jajka faszerowane pieczarkami - produkty
Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami: Tego będziesz potrzebować:
- 6 jajek
- 350 gramów pieczarek
- jedna średnia cebula (białą lub czerwoną)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- łyżeczka cukru
- majonez (około 200 ml)
- olej, masło
- pietruszka/koperek (ewentualnie - prażona cebulka)
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami - jak przygotować
Jeśli masz wszystkie powyższe produkty, możesz przystąpić do przygotowywania jajek faszerowanych pieczarkami:
➤ Jajka ugotuj na twardo i zostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół (wzdłuż). Wyjmij żółtka do miski.
➤ Obierz i posiekaj drobno cebulę, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej (jedna łyżka) na patelni i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i w trakcie smażenia dodaj łyżkę masła. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec - podczas smażenia - dodaj płaską łyżkę cukru. Odstaw do wystygnięcia.
➤ Usmażone pieczarki oraz cebulę drobno posiekaj. Jeśli masz maszynkę do mięka - zmiel. Żółtka pognieć widelcem i dodaj posiekany/przemielony farsz oraz majonez (2-3 łyżki, aby konsystencja była odpowiednia). Posmakuj i dopraw - jeśli trzeba - solą i pieprzem.
➤ Wypełnij połówki białek farszem. Na koniec udekoruj tak przygotowane jajka faszerowane majonezem oraz pietruszką lub koperkiem. Jeśli lubisz, możesz posypać prażoną cebulką.
SZUKASZ INNEGO PRZEPISU? SPRAWDŹ:
Jajka faszerowane łososiem, tuńczykiem lub awokado - PRZEPIS
Potrawy na Wielkanoc, co powinno znaleźć się na stole?
Jakie tradycyjne potrawy powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Bez tych dań/potraw wiele osób nie może wyobrazić sobie wielkanocnego śniadania. Pamiętajmy, że potrawy uznawane za tradycyjne będą się różnić - w zależności od regionu Polski.
- chleb
- masło (zapewne wielu z Was używa praski, by stworzyć z niego baranka)
- jajka
- biała kiełbasa
- pasztet
- wędzonka (np. kiełbasa lub szynka)
- sałatka jarzynowa
- żurek/zupa chrzanowa
- galat
- gotowana lub pieczona szynka
- jajka faszerowane
- pieczony schab/schab w galarecie
Wielkanoc to również słodkie wypieki. Na polskich stołach w tym czasie pojawią się: babka wielkanocna, sernik, makowiec, pascha, mazurek.
Kiedy wypada Wielkanoc?
Wielkanoc, to najważniejsze święto obchodzone przez chrześcijan. Osoby wierzące wspominają w tym czasie mękę Jezusa, jego śmierć i czczą zmartwychwstanie. Święta Zmartwychwstania Pańskiego poprzedza okres postu. Wielki Post trwa od środy popielcowej do Wielkiej Soboty.
Data świąt wielkanocnych została wyznaczona w 325 roku podczas soboru nicejskiego. Ustalono, że Wielkanoc będzie obchodzona w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Wielkanoc jest świętem ruchomym, które może wypaść pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia.
Warto wiedzieć. W te dni Wielkanoc wypadnie w kolejnych latach:
- 2021 - 4 kwietnia
- 2022 - 17 kwietnia
- 2023 - 9 kwietnia
- 2024 - 31 marca
- 2025 - 20 kwietnia
- 2026 - 5 kwietnia
