Zobacz wideo: Odkrywamy Bydgoszcz. Bartodzieje kiedyś i dziś:

W grudniu każdy może zostać nie tylko świętym Mikołajem, ale także cukiernikiem i kucharzem. Bydgoski „Gastronomik” tuż przed Mikołajkami zaprosił na specjalne warsztaty uczniów z drugiej klasy podstawówki. Pod okiem starszych kolegów, młodych adeptów sztuki kulinarnej z ZSGH, dzieci poznawały sekrety pieczenia pierników.
– Kiedyś ci młodzi ludzie będą absolwentami szkoły podstawowej i kto wie, może te warsztaty zainspirują je, aby w przyszłości wybrać naszą szkołę – powiedział „Expressowi Bydgoskiemu” Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu.
Dziś jednak chodzi przede wszystkim o dobrą zabawę i zaszczepienie wśród dzieci nawyku współpracy oraz pomagania. Cele bez wątpienia udało się osiągnąć – uczestnicy warsztatu aż rwali się do pracy, czego nie udało się ukryć na ich rękach i twarzach. Na każdym z etapów przygotowania świątecznych wypieków uważnie słuchali rad bardziej doświadczonych kucharzy i chętnie angażowali się w powierzone im zadania.
Największą radość dzieciom sprawiła możliwość spróbowania końcowego efektu własnej pracy. Uczniowie szkoły podstawowej poznane tajniki sztuki kulinarnej będą mogli przekazać dalej. W domach w podobny sposób warto spędzić czas z najbliższymi, przygotowując kolejną porcję smakowitych pierników na nadchodzące święta.