Grill kończy się źle, jeśli wybieramy tłuste kiełbaski, karkówki i zajadamy się jedynie mięsem. Pamiętajmy, że poza nim możemy wybrać smakołyki zdrowsze i mniej kaloryczne - przede wszystkim warzywa, a także ryby. Jeśli mięso, wybierzmy to lżejsze, jak pierś z kurczaka. Osobiście polecam szaszłyki z kurczaka z warzywami, a także pierś skomponowaną z grillowaną papryką, cukinią i szparagami, na które właśnie rozpoczyna się sezon - podpowiada Edyta Leźnicka. - Doskonałym wyborem będą też ryby, choćby pstrąg czy łosoś czy owoce morza, takie jak krewetki, które z grilla smakują wybornie.
Niepopularne, a naprawdę ciekawe jest grillowanie owoców. Te posmakują szczególnie najmłodszym. Polecam szaszłyki z truskawkami, bananem, melonami - dodaje ekspert. Edyta Leźnicka zaznacza, że w grillowaniu gubią nas ilości zjadanych przysmaków, a także dodatki. - Zwykle na grillu zjadamy większe porcje posiłków, czego radziłabym unikać.
Jeśli chcemy zjeść więcej, dokonujmy rozsądnych wyborów - postawmy na lżejsze mięso, najedzmy się grillowanymi warzywami. I uważajmy na piwo, które tak wiele osób wybiera do grilla. Pamiętajmy, że to kaloryczny alkohol - jeden standardowy kufel (500 ml) to aż 250 kalorii - podkreśla.
Obejrzyj wideo:
Jerzy Górski: To nie jest tak, że ciągle jesteśmy na szczycie
INTERNAUCI POLECAJĄ:
Majówka 2018. Dziesięć dni, TOP 10 najlepszych win do grilla, na które cię stać
30 kwietnia wchodzi w życie Konstytucja Biznesu. Może sprawdzić własną działalność na próbę?
Majówka 2018. Sprawdź gdzie zrobisz zakupy w długi weekend.
Komunia 2018. Ile kosztuje przygotowanie do komunii. Czy 500 zł na prezent to nie za mało?
Majówka. Jedźmy trochę wolniej, będzie bezpieczniej i taniej
PAYBACK 2018. 26 kwietnia do programu dołączył Kaufland