Sam mechanizm jest dość skomplikowany, ponieważ składa się na niego kilka problemów związanych ze spożyciem alkoholu. Borykamy się wtedy z odwodnieniem oraz znacznym obciążeniem wątroby. Do tego dochodzi zaburzenie przemieszczenia płynów oraz zaburzenie energetyczne, ponieważ wraz z alkoholem dostarczyliśmy organizmowi masę pustych kalorii.
To wszystko razem się kumuluje i wtedy pojawia się kac. Oczywiście, wszystko zależy od tego, w jakim tempie spożywamy alkohol, czy nasza wątroba i jej mechanizmy są sprawne oraz czy pije kobieta czy mężczyzna. Bo tutaj warto zaznaczyć, że mężczyźni wolniej metabolizują alkohol niż kobiety.
Podobnie jak w przypadku przejedzenia, warto na drugi dzień zastosować lekkostrawną dietę. Pomogą duże ilości wody, która uzupełni składniki mineralne, samodzielnie przygotowany napój izotoniczny, sok pomidorowy zawierający dużo potasu, a także soki owocowe rozcieńczone z wodą i woda z miodem oraz cytryną. Kołem ratunkowym okażą się także domowe kiszonki - sok z kapusty oczyszczający wątrobę, fermentowane przetwory mleczne, na przykład kefir i maślanka, lekkostrawne jedzenie, a nawet doraźnie zastosowane tabletki witaminowe, zwłaszcza zawierające witaminę C.
Pamiętajmy także o potasie i magnezie - w tym przypadku z łatwością znajdziemy gotowe preparaty zawierające te mikroelementy. Zjedzmy również delikatny posiłek, może być rosół, ale lekki i chudy. Ważne, żeby dostarczyć organizmowi ciepłe, lekkostrawne posiłki.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
