Zobacz wideo: Żywność drożeje szybciej niż przewidywano.
To sprawdzony przepis, który opracowała dla Państwa Katarzyna Kubera - technolog produkcji i zarazem nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Poniżej przestawiamy, jakie składniki są potrzebne do wykonania babki drożdżowej parzonej i jak ją przyrządzić. Wystarczy stosować się do podanych poniżej wskazówek.
Babka drożdżowa parzona - składniki na ciasto
Potrzebne są: mąka - 0,60 kg, mleko - 0,50 litra, drożdże - 0,06 kg, cukier - 0,20 kg, jajka (żółtka) - 8 sztuk, cukier waniliowy - 1 paczka, masło - 0,25 kg, rodzynki - 0,10 kg, skórka pomarańczowa - 0,15 kg, cukier puder - 0,10 kg i olejek zapachowy.
Babka drożdżowa parzona - sposób przygotowania
Na początek niski i szeroki garnek należy przepłukać zimną wodą. Wlewamy do niego mleko i doprowadzamy je do wrzenia. Dodajemy 1/5 mąki, sypiąc bezpośrednio przez sito. Mieszać należy energicznie trzepaczką rózgową. Ostudzić.
- Sporządzamy rozczyn - rozkruszyć drożdże i dodać do zaparzonej letniej mąki. Wsypać łyżkę cukru i sól (na czubku łyżeczki), połączyć i odstawić do wyrośnięcia.
- Rodzynki należy namoczyć we wrzącej wodzie.
- W rondlu na małym ogniu rozpuścić masło i wystudzić.
- Krok następny to przygotowanie masy żółtkowo-cukrowej (jajka i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę).
- Następnie mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, masę jajowo-cukrową i wyrobić na gładką masę.
- Gdy ciasto będzie odchodzić od dna naczynia, dodać upłynnione i wystudzone masło. Na koniec wrzucamy namoczone i odciśnięte rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Całość należy połączyć i pozostawić do wyrośnięcia.
Foremkę smarujemy masłem i przedkładamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni C przez 45 minut. Wystudzoną babkę lukrujemy.
Życzymy smacznego!
