Proste przepisy na pączki: wiedeńskie, greckie oraz tradycyjne. Idealne na Tłusty Czwartek 2020

online
W artykule podajemy przepisy na wiedeńskie, greckie oraz tradycyjne pączki. Smacznego Tłustego Czwartku! pixabay
Tłusty Czwartek 2020 już 20 lutego. Szukasz przepisów na pyszne pączki? Świetnie trafiłeś. W artykule znajdziesz przepisy: na greckie pączki loukoumades; na tradycyjne domowe pączki, i na wiedeńskie pączki z lukrem. Piszemy również o tym, skąd wzięła się tradycja Tłustego Czwartku.

W Tłusty Czwartek Polacy pochłaniają około 100 milionów pączków. Średnio 2,5 słodkiego wypieku na głowę. Kaloryczność pączka zależy od rodzaju polewy i znajdującego się wewnątrz nadzienia - jedno takie ciastko to od 200 kcal (bez polewy i nadzienia) do 350 kcal (pączki wiedeńskie, czyli „gniazdka” z ptysiowego ciasta parzonego - przepis podajemy niżej). Można więc założyć, że przeciętny obywatel kraju na Wisłą będzie musiał się martwić, jak spalić dodatkowe tysiąc kalorii. Podpowiadamy, nie jest to łatwe - można biegać lub jeździć na rolkach (80 minut), grać w squasha przez 60 minut, tańczyć przez 4,5 godziny, sprzątać przez dziesięć kwadransów, rozmawiać przez telefon przez blisko 5 godzin, ewentualnie całować się namiętnie przez dwie godziny lub uprawiać seks przez 7 godzin.

zobacz również

Przepisy na pączki. Jak powinny wyglądać dobre pączki

Mistrzowie kuchni podpowiadają, że dobrze wysmażony pączek powinien być wyrośnięty, ale nie twardy. Ciasto powinno pozostać pulchne. Pączek powinien mieć jasną obwódkę - świadczy ona o tym że tłuszcz, na którym był smażony, był świeży.

Pomysłów na nadzienia jest mnóstwo. Warto wiedzieć, że dawniej gospodynie, przygotowujące drożdżowe wypieki z okazji Tłustego Czwartku, miały w zwyczaju wkładać do jednego z nich migdał lub orzech zamiast słodkiego nadzienia. Osoba, która trafiła później na takiego pączka, miała cieszyć się szczęściem przez całe swoje życie.

PRZEPIS na greckie pączki loukoumades. Zrób je w Tłusty Czwartek

  • Składniki na ciasto: pół kilograma mąki, 40 g drożdży, szczypta soli, 600 ml letniej wody, 1 łyżeczka cukru, olej do smażenia. Składniki na lukier: 150 ml miodu, 100 g cukru, 1 szklanka wody, sok z połówki cytryny, 40 ml koniaku, ziarna sezamu, orzechy włoskie cynamon.
  • Przygotowanie: Mieszamy mąkę z wodą, by uzyskać jednolitą masę. Ucieramy drożdże z cukrem i dodajemy do niej masę mączną. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Formujemy kulki, które smażymy na głębokim tłuszczu, aż uzyskają jasnobrązowy, miodowy kolor. Odsączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Z wody, miodu, cytryny i cukru przygotowujemy syrop, do którego dodajemy koniak. Pączki oblewamy syropem i dekorujemy.

Wiedeńskie pączki z lukrem - przepis na pączki na Tłusty Czwartek

  • składniki na ciasto: pół litra wody, 150 g masła, 300 g mąki pszennej, 6 jajek, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu), szczypta soli, olej do smażenia. Składniki na lukier: 200 g cukru pudru, 2-3 łyżki gorącej wody, 1 łyżka soku z cytryny
  • przygotowanie: wodę zagotowujemy z masłem i solą, zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, którą energicznie mieszamy. Wstawiamy ponownie na palnik i mieszamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Do ostudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i ucieramy mikserem. Przekładamy ciasto do szprycy i formujemy gniazdka na pociętym na kawałki papierze do pieczenia. Smażymy ciasto na oleju w temp. 180 stopni przez ok 3 minuty i po wystygnięciu smarujemy lukrem.

Przepis na tradycyjne domowe pączki według przepisu Weroniki Domogród

  • składniki: 4 szklanki mąki pszennej (tortowej), 1 szklanka ciepłego mleka, 4 żółtka, pół szklanki cukru,125 g masła lub margaryny, 2 łyżki oleju, 2 łyżki spirytusu, 40 g drożdży, ulubiony aromat, szczypta soli, 200 g powideł, 250 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, szczypta soli.
  • przygotowanie: podgrzewamy mleko, do którego dodajemy drożdże i dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, mascarpone, szczyptę soli i mleko z wyrośniętymi drożdżami. Do wyrobionego, ostudzonego ciasta dodajemy masło i spirytus. Zagniatamy ciasto do połączenia składników i pozostawić do wyrośnięcia. Powidłami nadziewać można po usmażeniu za pomocą rękawa cukierniczego.

Tłusty czwartek 2020. Najeść się przed postem

Ten dzień, to w chrześcijańskim kalendarzu ostatni czwartek przed Wielkim Postem. To dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W polskiej tradycji jest on związany z objadaniem się przed „chudym” okresem 40-dniowego postu. Jedzono więc dużo i tłusto. Tłusty Czwartek był początkiem zapustów, nazywanych mięsopustami, w czasie których - oprócz rzecz jasna pączków - jedzono pierogi z kaszą: jaglaną lub gryczaną, kapustę ze słoniną, wieprzowe żołądki z farszem z kasz, a do tego obficie popijano to piwem i wódką. I tak do czasu postu, w którym posilano się już tylko chudymi, bezmięsnymi potrawami.

Tłusty Czwartek. Mięso zamiast powideł

„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” - tak brzmi jedno ze staropolskich przysłów związanych z tym świętem. A ma ono długie korzenie. W czasach, gdy nasi przodkowie wierzyli w pogańskie bóstwa był to dzień, w którym żegnano zimę i witano wiosnę, organizując uczty. Królowały na nich tłuste potrawy i mięsa. Pito miody, wino, przegryzano wypiekami z ciasta chlebowego, nadziewanego słoniną i mięsiwem.

W XVII wieku w Małopolsce to święto nazywano combrowym czwartkiem. Nazwa ta wywodzi się od ówczesnego burmistrza Krakowa, Combra, który źle traktował przekupki, handlujące na krakowskim rynku. Gdy zły burmistrz zmarł (a stało się to właśnie w czwartek), każdego roku kobiety na targu urządzały zabawę, w trakcie której zaczepiały mężczyzn, żądając od nich przedmiotów, które miały być zadośćuczynieniem, za doznane krzywdy. Z tej okazji objadały się między innymi pączkami, które wtedy nie były słodkimi ciastkami, ale przypominały te pierwsze, pogańskie przysmaki. Wypiekano je bowiem z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną, boczkiem lub innym mięsem i okraszano skwarkami.

Zobacz: Stuletni przepis na pączki

Kule na cześć Prusaków

Skąd więc we współczesnej kuchni słodkie wypieki? Teorii jest kilka... Jedna z nich mówi, że zwyczaj słodzenia ciasta wziął się od receptur kuchni arabskiej, która znana jest ze słodkich deserów i łakoci. Inna legenda wyjaśnia, skąd się wzięła owalna forma pączka: pewien berliński cukiernik chciał być pruskim żołnierzem, ale komisja wojskowa stwierdziła, że, nie nadaje się do służby w armii, bo jest zbyt wątły i drobny. Uznano jednak, że przyda się w wojskowej kuchni. By uczcić to wydarzenie, mężczyzna przygotował słodkie armatnie kule, czyli pączki z konfiturą.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3