Przepis na pączki Anny Starmach na pyszny Tłusty Czwartek
By pączki były smaczne i udane, składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło powinno być roztopione, a mleko podgrzane. Jakie składniki będą nam potrzebne do wykonania pączków?
Składniki. Sprawdzony przepis na pączki Anny Starmach:
- 1 kg mąki
- 80 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 500 ml mleka
- 7 żółtek
- 1 jajko
- 100 g roztopionego masła
- 1 kieliszek spirytusu
- skórka z cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
- 400 g konfitury do nadziewania
- Dodatkowo cukier puder do posypania lub lukier
zobacz również
Puszyste, mięciutkie, nadziane pyszną, różaną konfiturą – takie muszą być pączki! Najlepsze to te polane lukrem – Anna Starmach
zobacz więcej
Sprawdzony przepis na pączki Anny Starmach. Instrukcje krok po kroku
Jeśli będziemy trzymali się poniższego schematu, nasze pączki będą puszyste i pysze.
- Najpierw należy przygotować zaczyn do pączków. Sporządza się go z 30 gramów cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. Składniki należy wymieszać w naczyniu, które przykryć trzeba następnie czystą szmatką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Dobrze sporządzony zaczyn zwiększy swoją objętość dwu- lub trzykrotnie, dlatego trzeba pamiętać, by naczynie było odpowiedniej wielkości!
- Wyrośnięty zaczyn przekładamy do dużej miski i stopniowo dodajemy pozostałe składniki, pamiętając, że masło dodajemy na końcu!. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odklejać się od dłoni (jeśli robimy to ręcznie, zajmie to około 10 minut). Ciasto możemy też wyrabiać robotem kuchennym.
- Wyrobione ciasto przykryte czystą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - czekamy około 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe części (możemy odmierzać, używając wagi kuchennej - kawałki powinny ważyć 40-50 gramów) - w taki sposób nasze pączki będą idealnie równe.
- Kawałki ciasta lekko rozpłaszczamy i na środek każdego z nich kładziemy łyżeczkę nadzienia, następnie zlepiamy brzegi, by nadzienie znalazło się w środku i formujemy kulkę, którą przekładamy na wysypaną mąką blachę lub tacę.
- Surowe pączki przykrywamy czystą ściereczką i czekamy 20 minut, by wyrosły.
- Tłuszcz rozgrzewamy w dużym garnku do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru, można sprawdzić, czy tłuszcz osiągną żądaną temperaturę, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeśli ciasto szybko wypłynie na wierzch i zarumieni się, tłuszcz jest odpowiednio gorący.
- Pączki ostrożnie zanurzamy w tłuszczu i gdy już się zarumienią, ostrożnie przewracamy na drugą stronę przy pomocy widelca lub szpikulca, tak by nie poparzyć dłoni.
Usmażone pączki dekorujemy według uznania, za pomocą cukru pudru, lukru lub polewy.
Jak zrobić lukier do pączków na Tłusty Czwartek? To nie jest trudne!
Przepis na pączki Anny Starmach pochodzi z jej oficjalnej strony.
PORADA: Najlepsza konfitura do pączków według przepisu Anny Starmach to różana.
Tłusty czwartek. Najsmaczniejsze są pączki z lukrem. Jak go zrobić?
Jak zrobić lukier na pączki? To nie jest trudne!
Lukier na pączki. Sposób przyrządzenia lukru:
Ucieramy białko jajka z 1 szklanką cukru pudru. Najlepiej ucierać w mikserze. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję, by nie spływał z piernika. Lukrem smarujemy pączki i ewentualnie ozdabiamy wiórkami kokosowymi, czekoladą lub posypką.
Lśniący i gładki lukier waniliowy:
Śmietankowy lukier na pączki
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru, białego lub brązowego cukru
- 3 łyżki gęstej śmietany
- białko kurzego jajka (z 1 jajka)
Przepis na pączki Ewy Wachowicz
Domowej roboty pączki, dla osób, które nigdy ich nie robiły mogą wydawać się trudne w pieczeniu. Nie ma nic bardziej mylnego! Chociaż ich przygotowanie jest czasochłonne, to samo zrobienie ciasta nie jest trudne. Oto przepis na pączki polecany przez Ewę Wachowicz:
Składniki
Na ciasto:
- 1 kg mąki tortowej
- 100 g cukru
- 100 g drożdży
- 6 żółtek
- 1 całe jajo
- kieliszek spirytusu
- 5 łyżek oliwy
- szczypta soli
- 0,5 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- sok z 1 cytryny
Nadzienie i dekoracja:
- 400 g konfitury
- 2 l oleju do głębokiego smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Pokruszone droższe wrzucamy do miski i zalewamy delikatnie podgrzanym mlekiem. Dodajemy dwie łyżki cukru i trochę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, sok z cytryny, jajko, kieliszek spirytusu i oliwę. Mieszając masę dodajemy małymi porcjami żółtka i resztę mąki.
- Ciasto zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto wałkujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy kawałek kładziemy łyżkę konfitury i sklejamy formując pączka.
- Pączki zostawiamy do momentu, aż nieco zwiększą swoją objętość.
- Następnie smażymy na oleju lub smalcu.
Lukier na pączki
Do zrobienia lukru używamy 200 g cukru pudru i soku z cytryny. Ubijamy na gładką, gęstą masę. Po nałożeniu lukru na pączka posypujemy go kandyzowaną skórką pomarańczy.
Przepis na faworki według Ewy Wachowicz (chrust)
Składniki:
- 400 g - mąki
- 4 łyżki - cukru
- 2 łyżki - masła
- 8 - żółtek
- 4 - jajka
- 1 łyżka - mleka
- 1 kieliszek - spirytusu
- smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka. Wysiekać nożem i gdy jajka z mąką zaczną zamieniać się w „kluski”, ponownie zrobić dołek, wrzucić do niego ciepłe masło, wlać mleko i spirytus.
- Zagnieść ciasto (dość wolne, ale tak musi być) i gdy jest już gładkie, zrobić kulkę i odstawić na stolnicy na ok. 20 minut (przykryć miską, by nie obeschło). Następnie przekroić na pół i obficie podsypując mąką rozwałkować cieniutko - jak na makaron.
- Pokroić na 3-centymetrowe paski, następnie podzielić na ok. 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Smażyć w dużym rondlu, na smalcu.
- Złocisty chrust wyjąć na papierowy ręcznik, by obciekł z nadmiaru smalcu.
- Przełożyć na duży płaski talerz i posypać cukrem pudrem.
Pączki - przepis na tłusty czwartek [Magda Gessler]
Chociaż dla niektórych pączki domowej roboty mogą stanowić wyzwanie, to zapewniamy, że wcale nie jest to tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Pączki co prawda są czasochłonne, ale nic nie daje takiej satysfakcji jak samodzielnie upieczone pączki. Szczególnie, że w tłusty czwartek może być problem z ich zakupem bo kolejki w cukierniach są bardzo duże. Przedstawiamy przepis na pączki tylko z 9 jajek!!!
Lista składników:
- mąka pszenna 750 gr
- drożdże świeże 75 gr
- cukier 15 łyżki
- żółtka 9 sztuk
- cukier puder 150 gr
- spirytus 15 łyżki
- sól 0,5 łyżeczki
- masło 180 gr
- marmolada owocowa słoiczek
- cukier puder do oprószenia 1 szklanka
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozcieramy dodając do nich 1,5 łyżki cukru, następnie mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować.
- Zagniatamy składniki, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na gr. ok 1-1,5 cm. Szklanką o śr. 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy, przykrywamy do podwojenia objętości ( ok. 45 min ). Wyrośnięte pączki smażymy na oleju rozgrzanym do temp. 180 C, do momentu, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia.
- Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem.
