Tłusty Czwartek 2021. Zjedz pączka i bądź fit
Pączek, którego się nie smaży, ale piecze? Pączek z batatów? Taki przysmak to dobra alternatywa dla tych, co nie jedzą glutenu i unikają niezdrowego cukru. Oto przepis na pączusie w wersji fit.
zobacz również
Składniki na bezglutenowe pączki:
- 200 g puree z pieczonych batatów
- 150 g mąki owsianej / kukurydzianej / jaglanej
- 100 g mąki ryżowej
- 75 g skrobi ziemniaczanej / dowolnej skrobi
- 50 g oleju kokosowego
- 100 ml mleka sojowego, roślinnego albo ryżowego
- 150 g ksylitolu / erytrolu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka octu jabłkowego / winnego
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Tłusty czwartek. Sposób przyrządzenia pączków bez glutenu
- Do malaksera wrzucamy te składniki:
- puree z batatów,
- mleko roślinne,
- ksylitol,
- olej kokosowy,
- masło orzechowe,
- ekstrakt waniliowy,
- rum i sól.
Blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do miski i umieszczamy w kąpieli wodnej, aby masa była ciepła, ale nie gorąca. Dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy.
Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
W miseczce zalewamy 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlewamy do masy na ciasto i znów dokładnie mieszamy.
WAŻNE: Ciasto wkładamy na 30 min do zamrażalki.
Czas na przyrządzenie pączków
Za pomocą wilgotnych dłoni urywamy ok. 80 g ciasta i formujemy je w rulon. Przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączymy końce, formując oponkę. Powtarzamy do wykorzystania całości ciasta.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min (bez termoobiegu), potem 5-10 min z termoobiegiem. Oponki mają się ładnie zarumienić.
Upieczone oponki pozostawiamy na blaszce do ostudzenia.
