Jak czytamy na stronie www.polskieradio.pl, Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że tłuszcz zawarty w Nutelli ma działanie rakotwórcze. Produkt zostanie wycofany ze sprzedaży w największej sieci włoskich supermarketów.
Problemem jest olej palmowy, który wykazuje działanie kancerogenne. Raport Europejskiego Nadzoru ds. Żywności wskazał, że groźnego dla zdrowia oleju jest w słoiku Nutelli aż 32 procent. - Nawet umiarkowane jego spożycie może być zagrożeniem dla dzieci, wszystko przez przetwarzanie oleju w wysokich temperaturach (ok. 200°C) - informuje Polskie Radio.
Producent smakołyku nie zamierza jednak zrezygnować z niebezpiecznego składnika, gdyż to właśnie on odpowiada za kremową konsystencję i odpowiednią gładkość, gwarantuje dobre rozprowadzanie oraz pomaga utrzymać unikalny smak.
W odpowiedzi na zarzuty, producent kremu czekoladowego zorganizował kampanię reklamową, która ma dementować informacje o ryzyku występowania czynnika rakotwórczego w produkcie.