Ogromne kocioł i patelnia, byk z rożna i szereg stoisk. te atrakcje pojawiły się po to, by udowodnić, że nasze mięso jest jednym z lepszych na świecie.
Impreza kulinarna w samym sercu miasta organizowana jest przez zawodowych kucharzy i gospodynie.
Kto wybierze się na Stary Rynek, może wziąć udział w warsztatach kulinarnych, skorzystać z praktycznych porad i oczywiście skosztować przygotowanych pyszności. Byk się dopieka, ma być gotowy ok. 15.00 i wówczas przyjdzie czas na poczęstunek.
Poza strefami kulinarnymi, jest i Mięsna Wszechnica m.in. z poradami dietetyków oraz Strefa dla dzieci, czyli Zagroda Młodych Hodowców.
Hasło imprezy brzmi "W mięsie siła". Przekonywać o tym będą sportowcy i akrobaci.
W południe naukowcy i producenci rozpoczynają konferencję w ratuszu "Szanse i zagrożenia dla polskiego przemysłu mięsnego".