Pikantne żeberka z grilla. Przepis na słodko-ostrą marynatę do żeberek. Wprost rozpływają się w ustach

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Smaż żeberka na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, możesz je kilka razy posmarować resztą marynaty.
Smaż żeberka na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, możesz je kilka razy posmarować resztą marynaty. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Zastanawiasz się, jakie mięso z grilla przygotować? Proponujemy zrobić pikantne żeberka w wybornej marynacie z ostrych przypraw, miodu i ketchupu. Są szybkie i proste. Wystarczy trzymać się naszych wskazówek i dzień wcześniej zamarynować mięso. Wypróbuj nasz niezawodny przepis na żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie. Jak je zrobić krok po kroku?

W skrócie

Dania na grilla

Weekend to dobra okazja, by spotkać się ze swoimi znajomymi na wspólnym grillowaniu. Podpowiadamy kilka potraw, które sprawdzą się idealnie na taką okazję.

Mięso z grilla:

Sałatki do dań z grilla:

Marynata do mięs z grilla

Przygotowując mięso na grilla bardzo ważne jest, by odpowiednio je zamarynować. Liczy się nie tylko czas (najlepiej marynować mięso całą noc), ale i rodzaj marynaty.

Do karkówki idealnie pasuje marynata z ketchupem. Zawarty w nim ocet sprawi, że mięso będzie miękki i soczyste - ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięsa, dlatego staje się ono zdecydowanie smaczniejsze. Podobny efekt otrzymamy dodając do marynaty sok z cytryny.

Do marynaty możesz dodać miód lub cukier, który sprawi, że mięso nieco skruszeje. Możesz ją doprawić ulubionymi przyprawami. np.:

  • słodką papryką,
  • chili lub ostra papryka,
  • czosnkiem,
  • solą i pieprzem
  • tymiankiem,
  • majerankiem.

Jeśli chcesz przygotować indyka lub kurczaka, dodaj do marynaty jogurt naturalny i majonez. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Bardzo dobrze do drobiu pasuje przyprawa curry.

Mamy dla Ciebie prosty przepis na pyszne, soczyste i aromatyczne żeberka z grilla, w marynacie z ketchupu, miodu i ostrej papryki. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i marynować w lodówce przez całą noc. Pamiętaj także, by smażyć mięso na dobrze rozgrzanym grillu bezpośrednio na ruszcie lub na tackach do grillowania.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie:

Przepis na żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: 10 minut, marynowanie mięsa: minimum 4 godziny, a najlepiej cała noc, smażenie żeberek na grillu: ok. 10 minut)

Pokrój żeberka na mniejsze porcje, jeśli są chude to przygotuj porcje po dwie kostki. Nie wycinaj tłuszczu.
Pokrój żeberka na mniejsze porcje, jeśli są chude to przygotuj porcje po dwie kostki. Nie wycinaj tłuszczu.
Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 6 łyżek ketchupu ostrego,
  • 6 łyżek musztardy,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Jak zrobić żeberka na grillu w słodko-ostrej marynacie?

  1. Pokrój żeberka na mniejsze porcje, jeśli są chude to przygotuj porcje po dwie kostki. Nie wycinaj tłuszczu.
  2. Przygotuj marynatę z podanych składników.
  3. Posmaruj żeberka marynatą i schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny. Jeśli to możliwe marynuj mięso przez całą noc.
  4. Smaż żeberka na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, możesz je kilka razy posmarować resztą marynaty.

Żeberka z grilla gotowe. Można podać je z sosem czosnkowym lub ketchupem i porcją sałatki. Smacznego!

Ciasta i desery na spotkanie przy grillu

Polecamy też na spotkanie lub imprezę ze znajomymi przy grillu coś na słodko:

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

miejsce #1

Tefal

TEFAL OPTIGRILL+ SNACKING&BAKING GC714834

1 016,99 zł699,99 zł-31%
miejsce #2

Sencor

Sencor SBG 106BK

294,00 zł224,00 zł-24%
miejsce #3

Tefal

Tefal GC722D34

890,00 zł729,00 zł-18%
miejsce #4

Severin

Severin RG 2371

249,00 zł239,00 zł
miejsce #5

Tefal

Tefal OptiGrill+ XL GC722D

649,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Pikantne żeberka z grilla. Przepis na słodko-ostrą marynatę do żeberek. Wprost rozpływają się w ustach - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tomek
Nie wyobrażam sobie grill bez żeberek, przyjaciół, dobrej muzyki, schłodzonej perły... Tego przepisu nie znałem. Na pewno wypróbuję.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie