Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniki świąteczne - najlepszy przepis. Jak długo piec, jak przechowywać?

Michał Sierek
Michał Sierek
Zadbaj o odpowiednią konsystencję. Jeśli ciasto będzie za miękkie, dodaj nieco więcej mąki
Zadbaj o odpowiednią konsystencję. Jeśli ciasto będzie za miękkie, dodaj nieco więcej mąki MS/Pixabay
Sprawdzony przepis na pierniki świąteczne. Tak zrobione pierniki na pewno zachowają swój smak do świąt Bożego Narodzenia (i będą dobre jeszcze przez kolejne miesiące - jeśli będziesz je odpowiednio przechowywać). W poniższym artykule podajemy sprawdzony przepis na świąteczne pierniki, które zrobisz z łatwością. Piszemy też co zrobić, by pierniki stały się miękkie oraz jak je dekorować.

Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni. Mamy dla Was bardzo dobry przepis na pyszne pierniki. Oto, czego będziecie potrzebować do ich przygotowania.

Przepis na pierniki świąteczne - oto potrzebne składniki

Do przygotowania pysznych świątecznych pierników będziemy potrzebować następujących składników:

  • 2,5 szklanki pszennej mąki
  • 90 g masła
  • 70 ml miodu
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: pół łyżeczki otartej skórki pomarańczy

Zadbaj o odpowiednią konsystencję. Jeśli ciasto będzie za miękkie, dodaj nieco więcej mąki (możesz też je schłodzić, będzie się lepiej wałkować). Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj więcej miodu.

Pyszne pierniki świąteczne - sposób przygotowania

Masło, miód i cukier puder włóż razem do garnka i podgrzej na niewielkim ogniu. Mieszaj często, aż masło i cukier się rozpuszczą. Teraz musisz poczekać, aż wszystko ostygnie.

Do miski wsyp pozostałe składniki: mąkę, sodę, przyprawę, skórkę pomarańczy i dodaj jajko, przelej wystudzoną zawartość z garnka i wymieszaj. Teraz czas na wyrobienie ciasta. Zadbaj o odpowiednią konsystencję. Jeśli ciasto będzie za miękkie, dodaj nieco więcej mąki (możesz też je schłodzić, będzie się lepiej wałkować). Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj więcej miodu.

Pieczemy nasze pierniki

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Stół podsyp mąką i rozwałkuj ciasto. Pierniczki z tego przepisu powinny mieć około 3 mm grubości przed wstawieniem do piekarnika - więc na taką grubość wałkujemy masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i na niej układaj wycięte foremką pierniczki. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz około 8-10 minut. Obserwuj pierniki w piekarniku - nie pozwól, by zbyt mocno się spiekły, bo będą gorzkie.

Obserwuj pierniki w piekarniku - patrz, jak zmieniają kolor i nie pozwól, by zbyt mocno się spiekły, bo będą gorzkie.
Obserwuj pierniki w piekarniku - patrz, jak zmieniają kolor i nie pozwól, by zbyt mocno się spiekły, bo będą gorzkie. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Jak przechowywać po upieczeniu?

Upieczone pierniki zostaw do wystygnięcia. Teraz możesz przechowywać je wiele miesięcy i na pewno będą dobre. Pamiętaj, by robić to w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli pieczesz pierniki na długo przed Świętami Bożego Narodzenia, zostaw dekorowanie na później - najlepiej na kilka dni przed świętami.

Możesz przechowywać pierniki przez wiele miesięcy i na pewno będą dobre. Pamiętaj, by robić to w szczelnie zamkniętym pojemniku

Do dekorowania przyda się lukier. Możesz go zrobić na kilka sposobów. Najpierw przesiej cukier puder przez sitko, następnie:

  1. Cukier puder rozrabiamy z białkiem jajka i odrobiną wody - do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli lukier jest za gęsty - dodaj więcej wody, jeśli za rzadki - dodaj cukru
  2. Cukier puder rozrabiamy z sokiem cytrynowym do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Cukier puder mieszamy z kakao i rozrabiamy z wodą
Jeśli pieczesz pierniki na długo przed Świętami Bożego Narodzenia, zostaw dekorowanie na później - najlepiej na kilka dni przed świętami.
Jeśli pieczesz pierniki na długo przed Świętami Bożego Narodzenia, zostaw dekorowanie na później - najlepiej na kilka dni przed świętami. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Dekorujemy

Jeśli chcesz, żeby pierniki były bardziej kolorowe, możesz użyć nie tylko posypki, ale również barwników spożywczych, albo gotowych cukrowych pisaków. Do dekorowania pierników najlepiej nadadzą się np. orzechy włoskie, laskowe, ziemne, rodzynki, posypka czekoladowa, perełki - wybór takich dodatków w sklepach jest dość spory.

Warto wiedzieć: Jeśli chcesz, by Twoje pierniczki zrobiły się bardziej miękkie zostaw je przed zdobieniem w pomieszczeniu, w którym jest duża wilgoć.

POLECAMY

Próbowałeś zrobić średnio wysmażony stek, ale się nie udało? Twoje produkty szybko tracą na świeżości, a przecież schowałeś je do lodówki... Mięso w gulaszu wyszło zbyt twarde, albo nie ma smaku?  Co z tym sosem, dlaczego spływa na dno?! Zwracamy uwagę na błędy, które często zdarza się popełniać w kuchni. Jak ich unikać?Przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

10 błędów, które popełniamy w kuchni. Unikaj ich!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera