Jajka na Wielkanoc
Jajka to jeden z najbardziej znanych symboli wielkanocnych. To właśnie na te święta dzieci przygotowują kolorowe pisanki, dom dekorowany jest ozdobami z tym motywem, a w koszyku ze święconką musi znaleźć się co najmniej jedno jajko. Właśnie z tego produkty także przygotowuje się wiele wielkanocnych potraw. Są niezbędne do wypieku ciast, robienia panierki, pasty kanapkowej, ale przede wszystkim serwowane są solo – ugotowane na miękko lub na twardo. Jak można podbić ich smak?
Sos do jajek – jaki wybrać?
Dodanie sosów do jajek to prosty i szybki sposób na podbicie ich smaku. Jaki dodatek będzie najlepszy do dań na ciepło i na zimno?
Sos musztardowy – idealny ciepły sos do jajek. Jest lekko pikantny, wyrazisty, będzie pasował także do dań mięsnych, fasolki, czy ziemniaków.
Sos holenderski – ten sos także serwuje się z jajkami na ciepło, zarówno gotowanymi, jak i sadzonymi. Jest kremowy, delikatny, łagodny. Często wykorzystywany przy potrawach ze szparagami oraz rybami.
Sos tatarski – sos na zimno z dodatkiem ogórka, cebulki, czasem też marynowanych pieczarek lub kaparów. Jest gęsty, bogaty, można do nakładać bezpośrednio na jajka, jak i dodać do pasty jajecznej na kanapki
Sos czosnkowy – wyrazisty sos na zimno, można go złagodzić poprzez dodanie jogurtu. Będzie idealny również do tortilli oraz sałatek.
Sos koperkowy – najdelikatniejszy sos na zimno do jajek. Ultraprosty i superszybki, a przy tym zdrowy. W nieco zmodyfikowanej wersji można przygotować również wersję na ciepło.
Sosy do jajek – najlepsze przepisy
Przygotowanie sosów do jajek jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Co więcej, zwykle do ich przyrządzenia wykorzystuje się proste składniki, które każdy ma w swoim domu. W naszej galerii znajdziecie dokładne przepisy na pięć najlepszych sosów do jajek, które na pewno zachwycą wasze rodziny!
