https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pięć najlepszych sosów do jajek na ciepło i na zimno - przepisy. To będzie hit tej Wielkanocy!

Sosy podbiją i wzbogacą smak każdego dania z jajek.
Sosy podbiją i wzbogacą smak każdego dania z jajek. unsplash
Jajek w różnej postaci nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. W tym roku zamiast zwykłych jaj na twardo z majonezem zaserwuj swojej rodzinie przepyszne jajka w sosie. W naszym poradniku znajdziesz przepisy na ciepłe i zimne sosy, zarówno łagodne, jak i ostre.

Jajka na Wielkanoc

Jajka to jeden z najbardziej znanych symboli wielkanocnych. To właśnie na te święta dzieci przygotowują kolorowe pisanki, dom dekorowany jest ozdobami z tym motywem, a w koszyku ze święconką musi znaleźć się co najmniej jedno jajko. Właśnie z tego produkty także przygotowuje się wiele wielkanocnych potraw. Są niezbędne do wypieku ciast, robienia panierki, pasty kanapkowej, ale przede wszystkim serwowane są solo – ugotowane na miękko lub na twardo. Jak można podbić ich smak?

Sos do jajek – jaki wybrać?

Dodanie sosów do jajek to prosty i szybki sposób na podbicie ich smaku. Jaki dodatek będzie najlepszy do dań na ciepło i na zimno?

  • Sos musztardowy – idealny ciepły sos do jajek. Jest lekko pikantny, wyrazisty, będzie pasował także do dań mięsnych, fasolki, czy ziemniaków.

  • Sos holenderski – ten sos także serwuje się z jajkami na ciepło, zarówno gotowanymi, jak i sadzonymi. Jest kremowy, delikatny, łagodny. Często wykorzystywany przy potrawach ze szparagami oraz rybami.

  • Sos tatarski – sos na zimno z dodatkiem ogórka, cebulki, czasem też marynowanych pieczarek lub kaparów. Jest gęsty, bogaty, można do nakładać bezpośrednio na jajka, jak i dodać do pasty jajecznej na kanapki

  • Sos czosnkowy – wyrazisty sos na zimno, można go złagodzić poprzez dodanie jogurtu. Będzie idealny również do tortilli oraz sałatek.

  • Sos koperkowy – najdelikatniejszy sos na zimno do jajek. Ultraprosty i superszybki, a przy tym zdrowy. W nieco zmodyfikowanej wersji można przygotować również wersję na ciepło.

Sosy do jajek – najlepsze przepisy

Przygotowanie sosów do jajek jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Co więcej, zwykle do ich przyrządzenia wykorzystuje się proste składniki, które każdy ma w swoim domu. W naszej galerii znajdziecie dokładne przepisy na pięć najlepszych sosów do jajek, które na pewno zachwycą wasze rodziny!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski