
Sosy do jajek – przepisy
Sosy podbiją i wzbogacą smak każdego dania z jajek. Jak przygotować świetny sos? Pięć prostych przepisów znajdziesz na kolejnych slajdach.

Sos musztardowy do jajek
Składniki: pół łyżki masła, pół łyżki mąki, 1 szklanka bulionu (mięsnego lub warzywnego), 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki mleka, jogurtu lub śmietany, opcjonalnie sól i pieprz.
Przygotowanie: robimy zasmażkę z masła i mąki, podlewamy ją bulionem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy musztardę oraz mleko/jogurt.

Sos holenderski do jajek
Składniki: 100g masła, 3 żółtka, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie: żółtka z dodatkiem przypraw i soku z cytryny należy ubić na parze (miskę z nimi stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą). Kiedy będą już puszyste i lekko zgęstnieją zdejmujemy je z ognia i cienkim strumieniem wlewamy roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając.

Sos tatarki do jajek
Składniki bazowe: majonez, grzybki i cebulka marynowane, ogórki konserwowe/korniszony/kiszone, sól,pieprz.
Składniki opcjonalne: jogurt (jeśli sos ma być bardziej płynny i delikatny), musztarda lub chrzan (jeśli ma być ostrzejszy), natka pietruszki lub szczypiorek (do smaku i koloru).
Przygotowanie: grzybki, cebulkę i ogórki drobno siekamy. Dodajemy majonez (opcjonalnie też jogurt lub musztardę), doprawiamy do smaku.