Ogórki małosolne - przepis. Ile soli dodać? Składnik i sposób przygotowania

OPRAC.:
Michał Sierek
Michał Sierek
W artykule podajemy przepis na ogórki małosolne Pixabay/Emilia_Baczynska - zdjęcie ilustracyjne
Czerwiec i lipiec to czas, w którym wielu z Was przygotowuje ogórki małosolne. W tym artykule znajdziecie szybki i łatwy przepis na pyszne ogórki małosolne. Poniżej lista składników oraz sposób przygotowania. Zaczynamy.

Zanim zaczniemy przygotowywać ogórki małosolne, zastanów się w jakim naczyniu je umieścisz. Najlepszy będzie kamienny garnek, słoik, albo inne naczynie większych rozmiarów. Jeśli nie masz nic takiego pod ręką, możesz niżej podaną ilość ułożyć do kilku standardowych dużych słoików.

POLECAMY

Ukryty przekaz w logo znanych marek. Też to widzisz?

Ogórki małosolne - składniki

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych ogórków. Kupując, wybierz te nieduże
  • 4-5 gałązek kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu (15-20 cm)
  • sól (dobrze, jeśli wybierzesz sól kamienną)
  • 1,5 litra wody

Przepis na ogórki małosolne. Sposób przygotowania

Ogórki przesyp do zlewu (albo miski), zalej zimną wodą i mocz je przez 3-4 godziny. Po tym czasie dobrze je umyj i opłucz. Koper pokrój, albo połam tak, by zmieścił się do naczynia, które wybrałeś. Ząbki czosnku kroimy na pół (wzdłuż) korzeń chrzanu na pół wzdłuż i jeszcze na kilka mniejszych kawałków. 1,5 litra wody wlej do garnka i podgrzej. Kiedy woda zrobi się ciepła dodaj soli i wymieszaj. Proporcje wyglądają następująco: 1 łyżka soli na każdy litr wody. W naszym przypadku będzie to 1,5 łyżki soli. Są osoby, które stosują nieco więcej soli (1,5 łyżki na 1 litr) - próbuj, eksperymentuj i wybierz opcję, która bardziej przypadnie ci do gustu.

Jeśli wybrałeś większe naczynie - ogórki, koper, czosnek, chrzan układaj na przemian. Jeśli są to zwykłe słoiki, powkładaj ogórki pionowo a między nie powciskaj koper, czosnek i chrzan. Wszystko zalej posoloną wcześniej wodą (może być ciepła, ale nie zalewaj wrzątkiem).

Nie zamykaj naczynia. Możesz je przykryć na dwa sposoby - gazą, albo mniejszym talerzykiem, który dociśniesz czymś ciężkim (np. kamieniem). Ogórki odstaw w ciemne miejsce. To, jak szybko będziesz mógł je jeść, zależy m.in. od temperatury, w której będziesz je przechowywać. Przeważnie pierwsze są już do zjedzenia po trzech dniach (jeśli woda zaczęła mętnieć - możesz spróbować, czy już się nadają). Smacznego!

POLECAMY

Barszcz Sosnowskiego w Polsce [mapa, zdjęcia]. Oparzenia - j...

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie