Przepis na chłodnik litewski na przestrzeni dekad ewoluował. Jak informuje Wikipedia, według przepisu Wincenty Zawadzkiej (żyjąca w XIX wieku autorka książki kucharskiej "Kucharka litewska") chłodnik przygotowywany był z zielonego kopru, ugotowanej botwiny lub szczawiu, rosołu oraz śmietany. Przed podaniem dodawano jajka na twardo, drobno krojone ogórki, ugotowane szyjki rakowe bądź kawałki ryby albo cielęciny.
Współcześnie nie dodaje się już mięsa ani ryb, przepis na chłodnik litewski urozmaicono natomiast innymi produktami. Poniżej przepis.
Przepis na chłodnik litewski - składniki
Składniki:
- Duży pęczek botwinki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 30 g koperku (ok. połowa pęczka)
- 4 rzodkiewki - około 100 g
- 2-3 ogórki gruntowe - około 200 g
- 200-250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 400 g kefiru (może być również maślanka)
- pół ząbka czosnku
- pieprz, cytryna, (ewentualnie) cukier i sól
- jajka
SPRAWDŹ
Co podrożeje, a co potanieje od 1 lipca? Zmiany w VAT 2020 r.
Chłodnik z botwinki - sposób przygotowania
Botwinkę dokładnie umyj, odkrój i obierz buraczki. Posiekaj dokładnie buraczki oraz liście i łodygi (ostrożnie z dodawaniem wszystkiego, by chłodnik nie był zbyt gęsty). Zagotuj bulion i dodaj do niego buraczki oraz łodygi, gotuj je przez 10 minut (liście dodaj na ostatnie 5 minut gotowania). Teraz musisz poczekać aż wszystko wystygnie. Ugotuj na twardo jajka (liczba zależy od liczby osób, którym podasz zupę; należy się co najmniej pół gotowanego jajka na talerz).
W tym czasie pokrój bardzo drobno ogórki i rzodkiewkę (możesz również zetrzeć te warzywa na tarce). Koperek drobno posiekaj. Jeśli wywar z buraczkami, liśćmi i łodygami jest już chłodny, dodaj kefir (lub maślankę) oraz jogurt, starte/pokrojone warzywa i wymieszaj. Teraz jeszcze trzeba dobrze doprawić nasz chłodnik. Wyciśnij pół ząbka czosnku, dodaj dwie łyżki soku z cytryny, dopraw solą (jeśli potrzeba) i pieprzem. Jeśli chłodnik wydaje Ci się zbyt mało słodki, możesz dodać cukru.
Do smaku można dodać również posiekany szczypiorek (nieco mniej niż koperku). Jeśli nie masz - spróbuj następnym razem, może taka wersja chłodnika litewskiego zasmakuje Ci jeszcze bardziej. Chłodnik po wymieszaniu należy schłodzić w lodówce. Smacznego!
POLECAMY:
TOP 50 najpopularniejszych żeńskich nazwisk w Polsce
Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 ODC 17
