
Takie są objawy niedoboru witaminy C:
stany zapalne dziąseł
► pojawianie się sińców, wysięków podskórnych, krwotoków
► spowolnienie gojenia się ran
► organizm ulega osłabieniu, dochodzi do częstszych infekcji, chorób i zakażeń, które mogą nawet skutkować sepsą, co może prowadzić do śmierci
► rozwojem osteoporozy, co wpływa na kruchość kości - łatwiej się łamią
Niedobór witaminy C może powodować takie problemy zdrowotne ►►►

Niedobór witaminy C może powodować takie problemy zdrowotne:
► anemia - witamina C pozwala wchłaniać żelazo
► nadczynność tarczycy
► obniżenie nastroju
► ospałość i apatia
► stany depresyjne
► wzrost ciśnienia tętniczego
► wzrost cholesterolu
► ryzyko rozwoju niektórych nowotworów
► ryzyko rozwoju miażdżycy
Sięgnij po te produkty, jeśli masz niedobory witaminy C ►►►

Jeśli masz niedobory witaminy C, powinieneś włączyć do diety produkty, które są bogate w kwas askorbinowy lub suplementy diety.
► Witaminę C znajdziesz: w cytrusach, jeżynach, cebuli, karczochach, ziemniakach, kiwi, brukselce,
papryce, pomidorach, jabłkach i natce pietruszki.
Te produkty charakteryzują się największą zawartością witaminy C:
► acerola (1000-4500 mg/100 g produktu);
► jagody camu camu (1200-2050 mg/100 g produktu);
► dzika róża (250-800 mg/100 g produktu);
► czarna porzeczka (150-300 mg/100 g produktu).
► papryka – od 125 do 200 mg w 100 g,
► brukselka – od 65 do 145 mg w 100 g,
► brokuły – od 65 do 100 mg w 100 g.
Czy można przedawkować witaminę C? Jakie są tego objawy i czym to grozi? ►►►

Trudno jest przedawkować witaminę C. Kwas askorbinowy rozpuszcza się w wodzie i wydalany jest z potem i moczem. Nadmierne spożywanie witaminy C może jednak wywołać niepożądane objawy:
► zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
► bóle brzucha,
► nudności,
► wymioty,
► biegunkę,
► wysypkę skórną.
Bardzo wysokie dawki kwasu askorbinowego mogą przyczyniać się do zakwaszenia moczu, a w konsekwencji – powstawania kamieni nerkowych.