Spis treści
Jak nie marnować jedzenia?
W święta wielkanocne nasze stoły zapełnią się pysznymi potrawami. Warto dokładnie zaplanować jakie potrawy przygotujemy i ile jedzenia jest nam potrzebne, by nie marnować składników i tym samym nie zmarnować wydanych na nie pieniędzy.
Co zrobić, by nie marnować jedzenia? Sprawdziliśmy, co radzi Sylwia Majcher, dziennikarka, pasjonatka ekologii i autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”.
Jak nie marnować jedzenia w Wielkanoc? Sylwia Majcher przedstawia 5 zasad kuchni zero waste, według których należy:
- planować dania według liczby gości
- wykorzystać to co już jest w naszej lodówce i spiżarce
- kupować tylko dobre, sprawdzone jajka 0 czyli z chowu ekologicznego
- zadbać o dobre przechowywanie produktów
- pamiętać, że święta trwają tylko dwa dni, nie powinniśmy gotować za dużo
Entuzjastka kuchni zero weste na swoim Instagramie zamieściła wyniki sondażu Kantar Public przygotowanego na zlecenie @toogoodtogo.pl, z których wynika m.in., że ponad połowa Polaków przygotowuje na Wielkanoc za dużo jedzenia, 11% marnuje świąteczne potrawy, bo się znudziły, a 8% nie wie, jak przerobić to, co zostało.
- To badanie było robione w marcu tego roku. Także dość aktualnie obrazuje nasze podejście do świątecznego przesytu. Niemal 40% ankietowanych przyznało, że wyrzuciło jedzenie po Wielkanocy. Częściej do kosza trafiają dania gotowe niż produkty. W czołówce wyrzucanych potraw są: sałatka jarzynowa, pieczywo, szynka, warzywa i owoce - czytamy na Instagramie Sylwii Majcher.
Przepis na zupę z sałatki jarzynowej
Sałatka jarzynowa jest bardzo popularna i często przygotowywana z okazji świąt. Tradycyjny przepis zawiera:
- marchewkę gotowaną
- pietruszkę gotowaną
- seler gotowany
- jabłko
- ogórki kiszone
- groszek
- jajka gotowane
- majonez
- ziemniaki gotowane
- sól i pieprz
Pomysł, by wykorzystać resztki sałatki jarzynowej do przygotowania zupy krem zamieściła na swoim Instagramie Sylwia Majcher z okazji świąt Bożego Narodzenia. Można go jednak z powodzeniem wykorzystać także po świętach wielkanocnych.
Pod postem pojawiły się pochlebne komentarze: "sałatka jarzynowa była jedyną potrawą, która została. Zgodnie z podpowiedzią zrobiłam zupę krem. Nie spodziewałam się, że to może być dobre, ale jak i tak by się mogło zmarnować to spróbowałam. Całkiem dobra zupa wyszła i obiad resztkowy był, dziękuję za podpowiedź", "bardzo przydatne rady", "Wow, o zupie z sałatki jarzynowej jeszcze nie słyszałam".
Pij zdrowe koktaile
Jak zrobić zupę krem z sałatki jarzynowej?
- Na oliwie lub maśle należy podsmażyć cebulkę i kromkę suchego chleba.
- Następnie dodajemy sałatkę i wlewamy zimną wodę.
- Całość gotujemy 15 min.
- Na koniec zupę należy zblendować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zupę można podawać np. z grzankami.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
- Wyśmienity tort czekoladowy, który zawsze się udaje. Wypróbuj przepis
- Szybkie serniczki last minute. Najlepszy przepis na sernik na ostatnią chwilę
- Makowa panienka. Lekkie wielkanocne ciasto, które zrobisz bez problemu
- Sernik czy mazurek? Ranking najpopularniejszych ciast na Wielkanoc
- Ten wyborny sernik z przepisu babci zawsze się udaje
Gotuj smacznie i zdrowo!

Ambition
Ambition Naczynie Żaroodporne Z Pokrywą 3 9L Excellent 74823

Ambition
Ambition Naczynie Żaroodporne Z Pokrywą 3 9L Excellent 74823
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie