1. Główną substancją czynną czosnku jest allicyna, która charakteryzuje się działaniem antybiotycznym. Naukowcy są zdania, że to dzięki allicynie czosnek ma korzystny wpływ na serce.
2. Liczne badania sugerują, że czosnek blokuje przemiany komórek mogące prowadzić do nowotworu i może wręcz niszczyć komórki rakowe, które już się pojawiły.
3. Czosnek obniża ciśnienie tętnicze krwi i jest pomocny przy rozpuszczaniu zakrzepów oraz obniżaniu poziomu cholesterolu. Do codziennej diety chorych na nadciśnienie i stwardnienie tętnic włącza się 2-3 ząbki czosnku, aby zapobiec bezsenności i bólom głowy. Przypisuje mu się także właściwości odmładzające, więc powinny na tym skorzystać przede wszystkim panie.
4. Badania naukowe potwierdziły przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe właściwości czosnku. Gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, postarajmy się zjeść ząbek czosnku. Badania wykazały, że zwiększa on liczbę komórek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami. W konsekwencji przeziębienia mają łagodniejszy przebieg, a objawy przechodzą szybciej.
5. Jedną z głównych zalet czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Czosnek dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych.
6. Czosnek wykazuje także silne działanie oczyszczające krew z produktów przemiany materii. Najlepiej na stałe włączyć go do codziennej diety.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ TAKŻE: INFO Z POLSKI. Pijani zrzucili wersalkę pod pędzący pociąg
Źródło:vivi24