Ponadto odkryto, że komórki rakowe żywią się cukrem. Nowo powstałe komórki rakowe początkowo czerpią energię ze spalania glukozy lub z jej fermentacji.
W momencie, gdy mają ciągły dostęp do cukru, pozyskują energię wyłącznie na drodze fermentacji. Jest to bardzo niekorzystne dla organizmu, gdyż komórki rakowe zamiast spalać glukozę, metabolizują ją do kwasu mlekowego. Ten tworzy wokół nich bardzo niskie pH. W ten sposób kwas mlekowy blokuje działanie komórek układu odpornościowego. Co więcej, niskie pH niszczy sąsiednie, zdrowe komórki. Taka sytuacja sprzyja rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą. Słodka trucizna... jak cukier wpływa na zdrowie?
Badania pokazują, że im więcej dany nowotwór produkuje kwasu mlekowego, tym większe jest prawdopodobieństwo pojawienia się przerzutów.
Osobom prowadzącym siedzący tryb życia sacharoza nie jest potrzebna, dlatego trzeba ją ograniczyć do minimum. Natomiast osoby uprawiające intensywnie sport mogą jej używać w większych ilościach bez uszczerbku na zdrowiu.
Czym zastąpić cukier? Poznaj zdrowsze zamienniki cukru [ZDJĘ...