Zobacz video: odkrywamy Bydgoszcz, odcinek 1

Lokale w Młynach Rothera w Bydgoszczy będą nawiązywać do projektów toruńskiej Monki, uwzględniając charakter i lokalizację. W Toruniu lokal mieści się w barokowym spichrzu z pierwszej połowy XVII w.
- W związku z tym, że znajdujemy się w dawnym spichlerzu, słowem kluczem stało się dla nas „zboże”. Nasz koncept wiąże się ze zbożami w różnych postaciach: kaszami i oczywiście mąkami. Stąd właśnie nazwa „Monka”. Restauracja w Spichrzu Mącznym i kawiarnia w miejscu dawnej kotłowni Młynów idealnie wpisuje się w ten koncept - mówi Paweł Tatara, właściciel Monki.
Kuchnia w Młynach Rothera będzie bazować na naturalnych, świeżych składnikach - chlebie własnego wypieku (do zakupu także na wynos), autorskich konfiturach, przetworach, olejach, suszonych owocach czy domowych półproduktach takich jak keczup. Monka chce też zaprosić do współpracy lokalne manufaktury i producentów, m.in. palarnie kawy, wytwórców serów czy wysokiej jakości wędlin.
Otwarcie kawiarni w Młynach Rothera planowane jest we wrześniu 2022 roku. Restauracja zaprosi pierwszych gości w 2023 roku.