Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarny konkurs w bydgoskim gastronomiku. Kto zgotował sobie sukces? [zdjęcia]

Marta Mikołajska
Marta Mikołajska
Wczoraj na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy młodzi adepci sztuki kulinarnej z sześciu szkół z województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o Wielką Chochlę Gastronomika.
Wczoraj na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy młodzi adepci sztuki kulinarnej z sześciu szkół z województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o Wielką Chochlę Gastronomika. Tomasz Czachorowski
W poniedziałek (28.09.) na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy młodzi adepci sztuki kulinarnej z sześciu szkół z województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o Wielką Chochlę Gastronomika.

Zwycięzcą konkursu „Smaki potraw i zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów gotowanych na żywo w żeliwnych kociołkach” została drużyna z Zespołu Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim – Agata Janiszewska i Joanna Barczyńska, które pod okiem Piotra Lewtaka z restauracji La Strada w Stargardzie przyrządziły węgierską zupę gulaszową.

Poziom coraz wyższy

Uczniowie pracowali w dwuosobowych zespołach pod czujnym okiem szefów kuchni. Jak zauważa Mateusz Mikrut z restauracji Port 13, udział w takim konkursie to cenne doświadczenie, szczególnie pod względem przygotowania do przyszłego zawodu.

- Dziś z ekipą ze Żnina przygotowywaliśmy zupę śródziemnomorską na owocach morza z langustynką. Młodzież spisała się naprawdę nieźle. Widać, że sporo już potrafią, dziś mieli okazję zobaczyć nieco inną kuchnię. Przed nimi całe życie, to najlepszy moment, żeby zdobywać doświadczenie – podsumowuje Mateusz Mikrut.

Najsmaczniejszą zupę wybrała komisja konkursowa. Jak mówi Rafał Godziemski, szef kuchni Restauracji Memo w Bydgoszczy, najważniejszym kryterium był smak. Pod uwagę brano także inne kryteria, jak trafność doboru produktów, ich wykorzystanie, czystość.

Widzę, że z roku na rok poziom przygotowania uczestników jest coraz wyższy. Uczniowie starannie pracują nad prezentacją zupy, co nie jest wcale takie łatwe. Jest w nich pomysłowość, cała kompozycja bardzo fajnie dopracowana – ocenia Rafał Godziemski

Podczas konkursu nie zabrakło także atrakcji towarzyszących, jak pokazy carvingu (rzeźbienie z warzyw i owoców – dop. aut.), tańca czy pokaz kelnerstwa synchronicznego. Muzycznie czas umilili uczestnikom Pilersi.

Różnych regionów i narodów

Oprócz zwycięskiej gulaszowej, młodzi kucharze przyrządzili zupę śródziemnomorską (Zespół Szkół Technicznych w Żninie), zupę wegańską kim ci (ZS Gastronomiczno-Hotelarskich im. M. Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu), żurek kujawski z białą kiełbasą (ZS Centrum Kształcenia Zawodowego im. I. Łyskowskiego w Grubnie), jesienną zupę dyniową (ZS Ponadpodstawowych w Świeciu). Gospodarza – bydgoskiego gastronomika – reprezentowały Martyna Adrianow i Klaudia Foterek, które przygotowały zupę grzybową z darów Puszczy Bydgoskiej.

Imprezę poprowadziła Krystyna Lewicka Ritter – dziennikarka prasowa i telewizyjna, propagatorka lokalnego folkloru. Pomysłodawcą konkursu jest Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera