
1. Pierogi z komosą ryżową
Autorką zwycięskiego dania jest Roksana Róża.
Potrzebne składniki - ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500, 125 ml gorącej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, pół łyżeczki soli; farsz: 80 g komosy ryżowej - 3 kolory, jedna średnia cebula, 100 g greckiej fety, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz olej, a następnie dolewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy aż do połączenia wszystkich składników. Wyrobioną kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Jedną szklankę komosy gotujemy w dwóch szklankach wody - czas gotowania 12 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Do podsmażonej cebulki dodajemy ugotowaną komosę oraz fetę. Smażymy ok. 8 minut do uzyskania zwartej konsystencji. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
- Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Kawałek ciasta, którego nie rozwałkowujemy przykrywamy bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy (powinny być lekko oprószone mąką). Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środku wyciętych kółek układamy farsz, lekko spłaszczmy farsz na kształt wałeczka, aby idealnie wypełnić wnętrze pieroga. Pierogi składamy na pół i sklejamy boki - tworząc falbankę.
- Pierogi umieszczamy w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Wyjmujemy je po około 4 minutach.
- Przygotowane pierogi wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem oraz gruboziarnistym pieprzem. Smacznego!

2. Papryka faszerowana komosą ryżową i mięsem mielonym, zapiekana z mozzarellą
Autorką potrawy, która może sprawdzić się jako obiad, lunch czy kolacja, jest Marta Konczyńska
Potrzebne składniki: papryka czerwona - 4 sztuki, chude mięso mielone z szynki -250 g, komosa ryżowa - 100 g, cebula - 1 średnia sztuka, czosnek - 2 ząbki, przecier pomidorowy - 2 łyżki, mozzarella - 1 kulka, olej rzepakowy - 2 łyżki, przyprawy: sól, pieprz - do smaku, pieprz cayenne - chilli - szczypta, oregano - 1 łyżeczka plus do posypania, natka pietruszki suszona - pół łyżeczki, czosnek granulowany - 1/3 łyżeczki, papryka słodka - 1/2 łyżeczki, przyprawa do mięsa mielonego - 1/4 łyżeczki.

2. Papryka faszerowana komosą ryżową i mięsem mielonym, zapiekana z mozzarellą
Sposób przygotowania
- Komosę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć i podsmażać na wcześniej rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju rzepakowego.
- Do zrumienionej cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone i dokładnie smażymy.
- Kiedy mięso jest już podsmażone, dodajemy ugotowaną, przepłukaną i odsączoną komosę ryżową i mieszamy.
- Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz przyprawy.
- Papryki myjemy, stawiamy pionowo na desce i tniemy w poprzek, tak aby uzyskać kapelusze.
- Wydrążamy gniazda nasienne i oczyszczamy.

2. Papryka faszerowana komosą ryżową i mięsem mielonym, zapiekana z mozzarellą
Sposób przygotowania - ciąg dalszy
- Do oczyszczonych i przygotowanych papryk nakładamy farszu, przykrywamy kapeluszem.
- Następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, dodajemy 1/4 szklanki wody.
- Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy kapelusze, kładziemy na wierzch pokrojoną mozzarellę i posypujemy odrobiną oregano. Podpiekamy 5 minut. Smacznego!