
3. Batony mocy z quinoa
Autorką potrawy jest Joanna Andrzejewska. To wersja komosy ryżowej na słodko. Taki baton to wartościowa przekąska w ciągu dnia. Jest pyszny, sycący i niezwykle zdrowy.
Potrzebne składniki: 1 szklanka komosy ryżowej, 1 szklanka płatków owsianych, 4 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki miodu, 3 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki nasion chia, 40 g daktyli, 20 g miechunki, 2 łyżki siemienia lnianego plus dwie łyżki ciepłej wody, pół łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania
- Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kaszę odsączyć na sitku. Daktyle i miechunkę pokroić w małe kawałki i sparzyć wrzątkiem.
- Siemię lniane zalać ciepłą wodą i szybko wymieszać. Dodać pozostałe składniki (masło orzechowe, miód, migdały, nasiona chia, daktyle, miechunkę, siemię lniane i cynamon) przełożyć do miski i połączyć ze sobą.
- Masę należy przełożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię masy, przyciskając mocno łyżką raz po razie. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 20-22 minuty, do uzyskania złocistobrązowej barwy.
- Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika. Ostudzoną masę kroić ostrym nożem w podłużne batony. Smacznego!