Zobacz wideo: Fala upałów jest przeplatana burzami. Na to musisz uważać!
- Quinoa, czyli komosa ryżowa zaliczana jest do żywności o wyjątkowo bogatym składzie ilościowym i jakościowym, tzw. superfoods - mówi dr inż. Alicja Tymoszuk z UTP. - Nie bez powodu nazywana jest „złotem Inków”, „świętym zbożem Inków” czy „matką zbóż”. Pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka, a potrawy z niej wykonywane cieszą się coraz większą popularnością wśród osób świadomie odżywiających się.
A że z komosy ryżowej można zrobić pyszne dania, stąd zrodził się pomysł na konkurs kulinarny "Komosa ryżowa - superfood". Jego organizatorem był Wydział Rolnictwa i Biotechnologii UTP, a konkretnie Pracownia Roślin Ozdobnych i Warzywnych oraz Pracownia Botaniki, Ekologii i Architektury Krajobrazu przy współudziale dietetyk Pauliny Błaszkiewicz. Oficjalne ogłoszenie wyników nastąpiło podczas Krajowych Dni Pola w Minikowie.
Konkurs polegał na opracowaniu własnego pomysłu na wykorzystanie kulinarne wartościowej rośliny, jaką jest komosa ryżowa - mówi dr inż. Alicja Tymoszuk z UTP. - Spośród 13 nadesłanych zgłoszeń, komisja konkursowa wybrała trzy zwycięskie przepisy. Pod uwagę brano wartości dietetyczne, a także sposób przygotowania i zaprezentowania potrawy.
Zwyciężczynią konkursu została Roksana Róża, która zaprezentowała przepis na pierogi z komosą ryżową. Drugie miejsce zajęła Marta Konczyńska za paprykę faszerowaną komosą ryżową i mięsem mielonym. Z kolei trzecia lokata przypadła Joannie Andrzejewskiej za batony mocy z komosą ryżową. Laureatki są studentkami ostatniego semestru studiów II stopnia na kierunku - Technologia żywności i żywienie człowieka - na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii UTP.
- Uczestnikom konkursu nie brakowało pomysłów na dania z komosy ryżowej - zaznacza dr inż. Alicja Tymoszuk. - Wśród pozostałych zgłoszonych potraw znalazły się, m.in., omlet z serem, szpinakiem i komosą ryżową; quinoa asparago; warzywne tagliatelle z pulpecikami z komosy ryżowej; babka z komosą ryżową i czekoladą; kakaowy pudding z komosy ryżowej czy tatar z komosy ryżowej.
Zobacz przepisy na najlepsze dania w konkursie kulinarnym UTP "Komosa ryżowa - superfood" - przejdź do galerii.
