
Na konkurs nadesłano 13 przepisów. Na zdjęciu od lewej dr inż. Alicja Tymoszuk, Joanna Andrzejewska (3. miejsce w konkursie), Roksana Róża (1. miejsce), dr hab. inż. Edward Wilczewski, prof. UTP - dziekan WRiB, Marta Konczyńska (2. miejsce) i dr inż. Tomasz Stosik, prodziekan ds. kształcenia i spraw studenckich WRiB.

Komosa ryżowa podbija świat. W Hiszpanii stanowi ona nawet jeden ze składników najdroższego chleba świata. Bydgoscy naukowcy z UTP, którzy pracują, m.in. nad uzyskaniem jej nowych odmian, zorganizowali konkurs kulinarny z komosą ryżową w roli głównej. Znamy jego wyniki i mamy przepisy na zwycięskie potrawy. Warto je wypróbować!

- Quinoa, czyli komosa ryżowa zaliczana jest do żywności o wyjątkowo bogatym składzie ilościowym i jakościowym, tzw. superfoods - mówi dr inż. Alicja Tymoszuk z UTP. - Nie bez powodu nazywana jest „złotem Inków”, „świętym zbożem Inków” czy „matką zbóż”. Pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka, a potrawy z niej wykonywane cieszą się coraz większą popularnością wśród osób świadomie odżywiających się.

A że z komosy ryżowej można zrobić pyszne dania, stąd zrodził się pomysł na konkurs kulinarny "Komosa ryżowa - superfood". Jego organizatorem był Wydział Rolnictwa i Biotechnologii UTP, a konkretnie Pracownia Roślin Ozdobnych i Warzywnych oraz Pracownia Botaniki, Ekologii i Architektury Krajobrazu przy współudziale dietetyk Pauliny Błaszkiewicz.
Zwyciężczynią konkursu została Roksana Róża, która zaprezentowała przepis na pierogi z komosą ryżową. Drugie miejsce zajęła Marta Konczyńska za paprykę faszerowaną komosą ryżową i mięsem mielonym. Z kolei trzecia lokata przypadła Joannie Andrzejewskiej za batony mocy z komosą ryżową. Laureatki są studentkami ostatniego semestru studiów II stopnia na kierunku - Technologia żywności i żywienie człowieka - na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii UTP.