Kto tylko żyw, do pieczenia pączków

Marek Wojciekiewicz
Mieszkańcy Świecia i powiatu zjedzą dziś kilkadziesiąt tysięcy pączków. Cukiernie pracowały wczoraj na wysokich obrotach. Właściciele sklepów przewidują spory ruch.

Mieszkańcy Świecia i powiatu zjedzą dziś kilkadziesiąt tysięcy pączków. Cukiernie pracowały wczoraj na wysokich obrotach. Właściciele sklepów przewidują spory ruch.

<!** Image 2 align=right alt="Image 45321" sub="Cukiernie w Świeciu już na kilka dni przed tłustym czwartkiem przyjmowały zamówienia na pączki">Cukiernia „Staropolska” przy ulicy Klasztornej w Świeciu planuje pobić swój ubiegłoroczny rekord.

- Wtedy sprzedaliśmy 2890 sztuk. W tym roku, mamy nadzieję, znacznie przekroczyć trzy tysiące pączków - informuje ekspedientka Elżbieta Laaser.

Siła tradycji

Piekarnia Matyldy Adamiak w Świeciu znana jest głównie z produkcji pieczywa. Jednak od pięciu lat wypieka też pączki.

<!** reklama left>- W tym roku planujemy wyprodukowanie ponad 20 tysięcy sztuk. To o pięć tysięcy więcej niż w roku ubiegłym. Z tej liczby cztery tysiące pączków sprzedamy w swoim sklepie - mówi właścicielka. - Od lat mamy wiernych klientów. Znamy doskonale ich oczekiwania. Dlatego pieczemy bardzo dużo pączków według tradycyjnego przepisu. Takie z marmoladą wieloowocową, posypane na zewnątrz cukrem pudrem i pomadą zawsze znajdują najwięcej chętnych - dodaje Matylda Adamiak.

W piekarni Gminnej Spółdzielni w Grucznie też stawiają na stary sprawdzony przepis naszych babć. Marmolada, cukier pudrowy i czekoladowa pomada.

Pospolite ruszenie

- W noc poprzedzającą tłusty czwartek w naszej firmie obowiązuje pospolite ruszenie. Do bezpośredniej produkcji stają wszyscy pracownicy, posiadający niezbędne badania lekarskie. Panie z biura, księgowości pracują razem z zawodowymi piekarzami - zdradza Marek Jędryczka, kierownik piekarni GS w Grucznie.

Aby zaopatrzyć wszystkie sklepy należące do spółdzielni, tej nocy trzeba wyprodukować ponad osiem tysięcy sztuk tego przysmaku.

Dawniej gospodynie domowe same przygotowywały własne wypieki dla całej rodziny. Konkurowały ze sobą liczbą i smakiem przygotowanych na tłusty czwartek pączków. Dziś, gdy czas na to nie pozwala, bo wiele z nich pracuje zawodowo, znacznie szybciej i łatwiej jest udać się do cukierni. Wybór jest przecież duży...

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie