Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kreatywni młodzi mistrzowie kuchni z Bydgoszczy najlepsi w Kujawsko-Pomorskiem!

Małgorzata Chojnacka
"Bitwa na drobiowe smaki" podczas pracy.
"Bitwa na drobiowe smaki" podczas pracy. Małgorzata Chojnicka
Finał etapu regionalnego dla województwa kujawsko-pomorskiego „Bitwy na drobiowe smaki 2” wygrali uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy - Julia Anna Biernacka i Kornel Byzdra.

Zespół Szkół Technicznych im. Ziemi Dobrzyńskiej w Lipnie był gospodarzem finałów etapu regionalnego dla województwa kujawsko-pomorskiego „Bitwy na drobiowe smaki 2”. To ogólnopolski konkurs kulinarny skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, które posiadają klasy o profilu gastronomicznym. Doczekał się on drugiej edycji i ponownie został objęty honorowym patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz opatrzony znakiem Polska Smakuje.

12 drużyn w finale

O miejsce w ogólnopolskim finale rywalizowało dwanaście dwuosobowych zespołów. Do ścisłej czołówki przeszło sześć ekip. Najpierw uczniowie mogli podpatrzeć najlepszych profesjonalistów, którzy przygotowali dla nich pokaz. Zaprezentowali im prawidłowe sposoby przygotowania dań i obróbki mięsa drobiowego.

Z tego musieli upichcić przysmaki

Następnie każdy z zespołów otrzymał zestaw produktów, z których miało powstać danie według własnej inwencji twórczej. Do dyspozycji była komosa ryżowa, boczek wędzony, piersi z kurczaka, imbir oraz ser kozi. Inspiracją dla zawodników była potrawa, którą zaserwował Łukasz Konik, przewodniczący konkursowego jury i jeden z najbardziej kreatywnych kucharzy młodego pokolenia.

- Uczestnicy mocno nas zaskoczyli wysokim poziomem – stwierdza Łukasz Konik, przewodniczący jury. – Nie wiedzieliśmy kogo wybrać. Dopiero zsumowanie punktacji pozwoliło wyłonić zwycięzców. Dla nas są to perełki. Dzięki takim konkursom mają okazję poznać prawdziwą gastronomię.

Bydgoszczanie na 1. miejscu podium

Wygrali Julia Anna Biernacka i Kornel Byzdra z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Ich opiekunką była Barbara Nicińska. Zwycięzcy przygotowali purée z batata z imbirem, chips z boczku, sos z sera koziego, pierożki faszerowane udkiem z komosą ryżową i koperkiem, brokuł w emulsji maślanej z pietruszką oraz pierś z kurczaka z solanki.

- Zwycięstwo było dla nas zaskoczeniem, chociaż tak po cichu na nie liczyliśmy – zdradza Julia Biernacka. – Od zawsze lubię gotować. To nieodłączny element mojego życia. Inspiracje czerpię od szefów kuchni, których spotykam i oczywiście z Internetu. Jednak po maturze planuję zupełnie inny kierunek studiów.

Pulpeciki smakowały wszystkim

Drugie miejsce zajęły Agata Dziubak i Karolina Splitt z Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie. Trzecie miejsce wywalczyły reprezentantki gospodarzy Wiktoria Siemiątkowska i Wiktoria Mróz pod opieką Piotra Belczyńskiego. Ich pulpeciki z kaszą bulgur podane na serze kozim smakowały wybornie.

Trzy najlepsze zespoły otrzymały atrakcyjne nagrody rzeczowe, które z pewnością wykorzystają podczas swych kulinarnych poczynań.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera