Najlepszą z kaw pod względem delikatności w smaku i niskiej zawartości substancji drażniących jest kawa Arabica, którą drobno mielimy tuż przed parzeniem. Kawa mielona, parzona cechuje się krótszym i łatwiejszym procesem obróbki niż kawa rozpuszczalna, dlatego uważana jest za zdrowszą.
Kawa rozpuszczalna natomiast uważana jest za mniej zdrową. Zawiera nikiel - szkodliwy i uczulający związek, którego powinniśmy unikać. Dodatkowo zawiera więcej substancji chemicznych, poprawiających smak i zapach. Często ziarna, z której wytwarza się kawę rozpuszczalną, są dużo gorszej jakości, niż ziarna z której wytwarza się kawę mieloną. Kawy rozpuszczalne często sprzedawane są z dodatkiem mleka w proszku, cukru lub słodzików, zawierają mniejszą ilość kofeiny.
Pamiętajmy jednak, że kofeina zawarta w kawie wypłukuje z organizmu magnez i wapń oraz ogranicza wchłanianie żelaza, potasu i cynku z przewodu pokarmowego. Powinniśmy zatem pamiętać o uzupełnianiu tych składników odżywczych. Kobiety, które cierpią na silny zespół napięcia przedmiesiączkowego, powinny także wiedzieć, że kawa może nasilać te objawy.
ZOBACZ TAKŻE: Katarzyna Bosacka: Kawa i herbata to produkty naturalne, każdy kardiolog mówi, że nawet osoby z nadciśnieniem mogą pić 4 filiżanki kawy dziennie
(Źródło:przeAmbitni.pl
Dostawca: x-news)
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
