Za tydzień rozpocznie się największa w Polsce północnej impreza kulinarna - V Festiwal Smaku Gruczno 2010.
<!** Image 2 align=none alt="Image 155341" sub="Festiwal Smaku ściąga do Gruczna wielu smakoszy, także spoza regionu / Fot. Archiwum">W poniedziałek obradować będzie konkursowe jury, które tradycyjnie wybierze najlepsze sery, wyroby wędliniarskie, przetwory owocowo-warzywne i pieczywo oraz przyzna tytuły „Smak roku” i „Miód roku”. Zostaną one wręczone już w pierwszym festiwalowym dniu, czyli w sobotę. W tym też czasie przewidziano dla gości wiele atrakcji, w tym pokazy lania świec, wypasu owiec, wirowania miodu oraz wytwarzania produktów regionalnych. Odbędą się też pokazy rzemiosła artystycznego. Na festiwalowej scenie wystąpią zespoły: białoruski Chutki Smouz i polski Rzepczyno. Pierwszego dnia festiwalu w turnieju zmierzą się kucharze, którzy będą przyrządzać kurczaka kuropatwianego po staropolsku z zieloną nóżką. Dodajmy, że w Grucznie na polanie przy młynie pojawi się ok. 100 wystawców regionalnych.(haw)