Jak zrobić idealne frytki? Poznaj kulinarne triki szefów kuchni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sekret idealnie smakujących frytek tkwi w odpowiednim przygotowaniu. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć porady.
Sekret idealnie smakujących frytek tkwi w odpowiednim przygotowaniu. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć porady. Andrzej Banas/PolskaPress
Udostępnij:
Heston Blumenthal to prekursor korzystania z kuchni molekularnej. Samin Nosrat pokazuje, jak umiejętnie gotować, w książce „Cztery składniki”. Gordon Ramsay podpowiada sposób na domowy fast food. Przyjrzeliśmy się trikom szefów kuchni do uzyskania perfekcyjnych frytek.

Heston Blumenthal poza wysoko wyspecjalizowanym sprzętem, nawołuje, aby zrozumieć przemiany chemiczne i fizyczne podczas przygotowania jedzenia. Poprzez odpowiednie obchodzenie z produktem, ziemniak zmienia się w wyjątkowo pyszne frytki.
Zdobywca dwóch gwiazdek Michelin jest orędownikiem trzykrotnego przyrządzania frytek. Według wielu tradycyjnych przepisów poleca się smażyć frytki dwukrotnie. Za drugim razem, w oleju o wyższej temperaturze frytki zyskują złotobrązowy kolor, a zostają puszyste w środku.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć porady w galerii.

Mistrz kuchni proponuje smażyć ziemniaki trzy razy. Na początku poleca gotować na małym ogniu pokrojone w słupki ziemniaki. Szczególnie zaleca wziąć gatunki Golden Wonder, Maris Piper, King Edward lub Sebago. Mają się gotować około 20 minut i być bliskie rozpadu. Ziemniaki są następnie odsączone i pozostawione do wystygnięcia. Następnie szef Blumenthal wstawia je do zamrażarki na około godzinę.

Smażenie frytek jak Heston Blumenthal

Po wyjęciu porcji frytek należy umieścić je we frytkownicy z olejem rozgrzanym do 130°C, aż uzyskają bladożółty kolor. Podsmażone frytki należy osuszyć na papierowym ręczniku i ponownie wstawione do zamrażarki na godzinę. Ostatni etap to smażenie frytek w temperaturze 180°C przez około 5-7 minut. W tym czasie mają uzyskać złocistobrązowy kolor.

Frytki według Harolda McGee

Harold McGee w książce „Keys to Good Cooking” podpowiada dwie metody przygotowania chrupiącej przekąski. Amerykański pisarz kulinarny zaleca pokroić ziemniaki, a następnie zanurzyć je w lodowatej wodzie na 30 minut. Następnie trzeba je osuszyć i usmażyć dwa razy najpierw w temperaturze od 120° do 160° stopni Celsjusza, aby je zmiękczyć. Na koniec trzeba je smażyć ponownie na wyższym ogniu, aż będą chrupiące i zrumienione.

Wskazówka Gordona Ramsaya

Gordon Ramsay, szkocki szef kuchni zdobywca łącznie 16 gwiazdek Michelin przez ponad 20 lat, zaleca obierać ziemniaki, ale ich nie płukać. Według niego skrobia zawarta w ziemniakach nadaje przysmakowi wyjątkowej chrupkości. Na początku poleca smażyć przez około 2 minuty w 160°C we frytkownicy. Wyjmuje koszyczek z urządzenia, aby chwilę frytki mogły wystygnąć. A następnie ponownie smaży je w 180°C przez 5 minut.

Gordon Ramsay twierdzi, że gdy frytki są złotobrązowe i pływają na wierzchu, to są gotowe. Mistrz kulinarny uważa, że podwójne smażenie frytek jest też zdrowe. Według niego frytki nie wchłaniają dzięki temu zbytniej ilości tłuszczu. Przed podaniem odsącza je bibułką z nadmiaru tłuszczu i w misce posypuje świeżo posiekaną papryką, doprawia szczyptą słodkiej papryki, solą i pieprzem. Na koniec podrzuca miską z frytkami, aby składniki równomiernie rozłożyły się po daniu.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #1

Florina

Florina Podkładka Pod Garnek Silikonowa Anide Kwadrat

18,90 zł9,19 zł-51%
miejsce #2

Florina

Florina Podkładka Pod Garnek Silikonowa Anide Kwadrat

18,90 zł9,19 zł-51%
miejsce #3

Brabantia

Brabantia łopatka duża mat 210181

55,00 zł38,50 zł-30%
miejsce #4

Brabantia

Brabantia łopatka duża mat 210181

55,00 zł38,50 zł-30%
miejsce #8

Gerlach

Gerlach Tasak do ziół z deską NATUR

119,00 zł95,00 zł-20%
miejsce #9

Gerlach

Gerlach Tasak do ziół z deską NATUR

119,00 zł95,00 zł-20%
miejsce #13

Brabantia

BRABANTIA ŁOPATKA MAŁA BLACK NYLON 365263

26,00 zł23,90 zł-8%
miejsce #14

Brabantia

BRABANTIA ŁOPATKA MAŁA BLACK NYLON 365263

26,00 zł23,90 zł-8%
miejsce #15

Leifheit

Leifheit łyżka do patelni nylon Sterling (24059)

32,00 zł31,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Idealny dodatek do frytek według Samin Nosrat

Szefowa kuchni zaczynała pracę w kuchni restauracji Chez Panisse. Jest znaną amerykańską autorką książki „Salt, Fat, Acid,Heat. Cztery składniki”, która stała się bestsellerem „New York Times’a”. Jako jeden z dodatków, który będzie doskonale smakować z frytkami, jest domowy sos majonezowo-czosnkowy aioli. Samin Nosrat nie poleca doprawiać solą składników w trakcie przygotowania domowego majonezu. Sól rozrzedza konsystencję majonezu. Poleca rozpuścić sól w świeżo wyciśniętym soku z cytryny, a dopiero tak uzyskaną mieszaninę prosi wlewać do podstawowego wariantu majonezu. Aby powstało aioli, na koniec należy dodać posiekany czosnek.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Jak zrobić idealne frytki? Poznaj kulinarne triki szefów kuchni - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie