Unikanie kontaktów z dzikim ptactwem oraz mycie rąk po zetknięciu z drobiem, jajkami czy surowym mięsem - to skutecznie uchroni przed wirusem ptasiej grypy.
<!** Image 2 align=right alt="Image 19336" >Nasz region ogarnęło ptasie szaleństwo. Nie ma się czemu dziwić, bo po Toruniu ptasia zaraza dotarła już do Bydgoszczy i niestety, nie można wykluczyć, że w końcu chorego ptaka ktoś znajdzie na Kujawach.
Inowrocław już od dwóch tygodni jest przygotowany na taką ewentualność, a straż miejska patroluje wodne akweny.
Wirus H5N1 z ptactwa nie przenosi się na człowieka przez powietrze, jednak jak mówi przysłowie: strzeżonego Pan Bóg strzeże. Przy zachowywaniu podstawowych zasad higieny nikomu zarażenie nie zagraża.
- Trzeba unikać terenów, gdzie może być obecne ptactwo zarażone wirusem ptasiej grypy. W miejscach przebywania drobiu nie powinny bawić się dzieci - przypomina rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Inowrocławiu, Agnieszka Trywiańska.
Po jakimkolwiek kontakcie ze zwierzętami należy pamiętać o myciu rąk wodą z mydłem. Wirus jest wrażliwy na działanie detergentów i temperaturę powyżej 70 stopni Celsjusza. Należy jednak pamiętać, że może on przetrwać w zamrożonym mięsie.
- Przy przygotowywaniu potraw z drobiu trzeba zachować środki ostrożności. Wszelkie produkty drobiowe powinny być przed podaniem gotowane. Nie można dopuścić do kontaktu surowego mięsa z gotowym do spożycia - mówi Agnieszka Trywiańska.
Wszelkie kuchenne narzędzia, których używaliśmy wcześniej do obróbki surowego mięsa, należy umyć ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Nie można także jeść surowych jaj, a nawet należy unikać spożywania żółtek w postaci płynnej. Jeśli chcemy uniknąć zarażenia, jajka powinny być zawsze ugotowane na twardo. Skorupki jaj należy umyć wodą z dodatkiem mydła.
Jeśli jednak przez przypadek ktoś miał jakikolwiek kontakt ze zwłokami ptaków czy ich odchodami, to poza mieszkaniem należy oczyścić obuwie używając wody z mydłem, umyć dokładnie ręce i przez kolejnych dziesięć dni obserwować stan zdrowia. Jeśli pojawią się takie objawy jak temperatura powyżej 37,5 stopni Celsjusza, kaszel lub trudności w oddychaniu należy udać się niezwłocznie do lekarza i poinformować go o kontakcie z drobiem.